Mooie weer goed voor veel belangstelling op Sallandse markt in Ommen

OMMEN – De organisatie van de eerste Sallandse markt van dit zomerseizoen bij het Streekmuseum in Ommen kan terug zien op een geslaagde start.

 Een impressie van de Sallandse markt bij het Streekmuseum in Ommen.
Foto: Harry Woertink
Zie voor meer foto’s het album “Sallandse markt 2016“.

Het mooie weer bracht maandagavond veel publiek naar de ambachtenmarkt in en rond het museum bij de molen en tolhuis aan Den Oordt. De windmolen draaide wel, maar het ontbrak aan een goed briesje om de wieken volop in de wind te kunnen laten draaien. Om de toeristen en ook de eigen inwoners te vermaken organiseert het museum elk zomerseizoen Sallandse markten. Creatieve hobby’s en oude ambachten staan tussen 18.00 en 21.00 uur volop in de kijker. Zo was er een klompenmaker, stoelenmatter, een bijenkorf vlechter en een imker in de bijenstal. Verder een pottenbakker en het gieten van tin door vrijwilligers van het tinnenfigurenmuseum. Ook naadkunst werd getoond met onder andere het maken van ouderwetse knipmutsen. Op een houten weefgetouw uit de zeventiende eeuw werd op ouderwetse wijze geweven. Een midwinterhoorn klonk op de deel van het tolhuis. Goochelaar Magic John wist het publiek prima te vermaken met zijn goochelkunsten. Ook aan de inwendige mens was gedacht met onder andere broodjes hamburger, pannenkoeken, koffie met krentenwegge en ijs.

Het was de eerste avond al gezellig druk. De reacties van de bezoekers zijn heel positief. Vooral ook omdat het aanbod heel gevarieerd is. We organiseren deze Sallandse markten dit jaar voor het tiende jaar. Telkens zoeken we naar nieuwe dingen. De sfeer op de Sallandse markten is altijd erg gemoedelijk. De bezoekers maken even een praatje en het is gezellig zitten op de bankjes met koffie en er iets bij. Wij organiseren ook boekenmarkten. Omdat het aantal vrijwilligers steeds minder wordt hebben we de het aantal Sallandse markten moeten verminderen. Ze zijn nu om de veertien dagen met een totaal van drie Sallandse markten en ook nog drie boekenmarkten in het centrum van Ommen”, aldus Harold Dokter, beheerder van het Streekmuseum Ommen. Volgens Dokter is het doel van de Sallandse markten behalve het vermaken van de toeristen het generen van inkomsten voor het museum. De standhouders zijn ook altijd graag bereid hun medewerking te verlenen. In de regel proberen zij ook eigen werk aan de man te brengen. We werken met een formule zonder entree. Als we een ‘natje en een droogje’ kunnen voorschotelen aan de bezoekers komt dat ten goede aan het museum”. De volgende Sallandse markten zijn op 1 en 15 augustus van 18.00 tot 21.30 uur. Het Streekmuseum is gevestigd in de molen en het tolhuis aan Den Oordt 7 in Ommen. De openingstijden van het museum zijn van dinsdag tot en met vrijdag van 10.00 tot 17.00 uur; op zaterdag van 13.00 tot 16.30 uur.

Bron: Harry Woertink – 18 juli 2016

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s