OMMEN – Maandagavond 11 juli is de Ommer Bissingh op traditionele wijze geopend met het luiden van de oude Bissinghbel. De dag er op – de tweede dinsdag in juli – werd de aloude jaarmarkt de Ommer Bissingh gehouden.
Op ludieke wijze werd de oude piek aangeboden die heeft gestaan op de oude muziektent.
Foto: Harry Woertink
Zie voor meer foto’s het album “Ommer Bissingh 2016“.
Zowel de opening als de jaarmarkt vond plaats onder ideale weersomstandigheden en trok veel publiek. Op de Bissingh werden ook paarden verhandeld, al was het aanbod kleiner als andere jaren. De standwerkers waren goed vertegenwoordigd.
Bissinghbel
Met het inluiden van de jaarmarkt werd ook het nieuwe Vechtpodium op de Markt en het wandelpromenade aan de Vechtkade officieel geopend. Rondvaartboot Queen of Vechtvallei en een tweetal drakenboten op de Vecht zorgden voor een mooie omlijsting. Burgemeester Mark Boumans werd zelfs aangevoerd in een motorbootje en kinderen zorgden voor zang en dans. Dit alles aanschouwd door honderden belangstellenden op de oevers van de Vecht. Daarna begaf het gezelschap zich naar de nieuwe evenementenvoorziening. Hier werd het feest voortgezet en een mini-concert gegeven door de bekende operazanger Ernst Daniël Smid. Jan Kortman had de eer om het speciale Ommer Bissinghlied te zingen. Vervolgens werd de Bissinghklok geluid. Als afsluiting van de avond zorgden de dames van de Zwolse zangformatie The Bleubettes met muziek uit der zestiger jaren voor een swingende avond.
Vechtpodium
Tussentijds werd op ludieke wijze de oude piek aangeboden die heeft gestaan op de oude muziektent. Bij de sloop van de vorige muziektent is de karakteristieke zinken piek bewaard gebleven en krijgt voortaan een plek in een nis onder een glasplaat in het podium. Het nieuwe evenementenvoorziening is een van de vernieuwingsprojecten in de Ommer binnenstad. Het podium kan gebruikt worden door onder andere muzikanten en bezoekers van het centrum als zitplek. Het podium heeft een markante dakvorm van zink die wordt gedragen door één kolom, waardoor zoveel mogelijk ruimte op het podium benut kan worden. Tevens zorgt dit ervoor dat het dak lijkt te zweven en er maximaal zicht onder en langs de koepel is. Het Vechtpodium is de derde muziekvoorziening op rij die op de Markt hebben gestaan. Bij de eerste twee muziektenten ging het om een gebouw in de vorm van een koepel.
Begin 1908 werd muziekvereniging Crescendo opgericht. Een jaar later kreeg de vereniging toestemming van het stadsbestuur om een muziektent te bouwen. Deze kwam aan de zuidkant van het toenmalige Kantongerecht. Het ging om een demontabele muziektent om met Pinksteren te worden gebruikt voor een muziekconcours. In 1949 verzochten de plaatselijke muziek- en zangverenigingen de gemeenteraad van Ommen om een vaste muziektent te bouwen. Het verzoek ging vergezeld van een geldbedrag van 3150 guldens dat door de burgerij voor dit doel was bijeengebracht. Het college van burgemeester en wethouders reageerde positief omdat zij een muziektent van culturele betekenis vonden voor Ommen en stelde de gemeenteraad voor om 3500 guldens voor dit doel beschikbaar te stellen. In 1951 kon dan ook een nieuwe muziektent worden gebouwd aan de noordoostkant van het toenmalige Kantongerecht en gericht op het Marktplein (zie link).
Bron: Harry Woertink – 12 juli 2016