Onderzoek naar toestand Ommer molens afgerond

OMMEN – Niet meer op papier, maar in een speciaal computerprogramma als het gaat om een inventarisatie van alle cultuurhistorische gegevens van de molens in Ommen.

 De Windesheimstudenten geven een presentatie over de Ommer Molens.
Foto: Harry Woertink
Zie voor meer foto’s het album “Onderzoek Ommer molens“.

De molens aan de Zwolseweg en aan de Hammerweg zijn van binnen en buiten opgemeten en verwerkt in een digitaal model. Dit alles met de bedoeling de onderhoudsstaat van de molens te volgen. De twee molens zijn ingemeten en gemodelleerd als 3D met een waarderingsstelsel van de molens. De technische staat van de molens en de herkomst van historische onderdelen kunnen altijd up to date gemaakt worden. Bij dit project is gebruik gemaakt van moderne technologieën die toegepast worden op historische bouwwerken. Het resultaat van het project zijn deze week door een vijftal studenten van de Hogenschool Windesheim die het vakgebied Restauratie volgen overhandigd aan Marten Schiphorst. Hij is namens de bestuursdienst Ommen/Hardenberg verantwoordelijk voor het gemeentelijk molenbezit. Vooraf gaven de Windesheimstudenten Isaac de Boer, Stephany Hogeboom, Mike de Jong, Pascal Middenveld en Gijs Voslander een presentatie in het gemeentehuis van Ommen. Dat deden ze in tegenwoordigheid van wethouder Hans ter Keurst en bestuur en vrijwilligers van de stichting Ommer Molens.

De studenten hebben ook plannen uitgewerkt voor een herbestemming van de twee molens. De Konijnenbeltsmolen zou een thematische invulling moeten krijgen als bijvoorbeeld een museum. Voor de Besthmenermolen wordt gedacht aan toeristische invulling zoals bijvoorbeeld een bed en breakfast. Landelijk wordt nog gewerkt aan een model om de inventarisatie van de molens in gang te zetten. Deze ontwikkelingen hebben de gemeente Ommen en de Stichting Ommer Molens niet langer willen afwachten. Daarom hebben zij samen het initiatief genomen om de waardebepaling in beeld te krijgen. Het onderzoek heeft zich in eerste instantie beperkt tot de Besthmenermolen en de Konijnenbeltsmolen. Als het aan de Stichting Ommer Molens ligt worden ook molen De Lelie en molen Den Oordt aan een nader onderzoek onderworpen.

Bron: Harry Woertink – 6 juli 2016

Een gedachte over “Onderzoek naar toestand Ommer molens afgerond

  1. Ik mocht er bij aanwezig zijn en heb genoten van de passie van deze jonge studenten voor hun vak en onze oude molens, de manier waarop beide molens gedigitaliseerd zijn en de nieuwe ideeën inclusief digitale verbeelding die zij hebben t.a.v. herbestemming.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s