Kamp Erika centraal op lezing Streekmuseum: 11 april

OMMEN – Het voormalig gevangenkamp Erika staat op 11 april centraal tijdens de lezing in het Streekmuseum in Ommen.

 Kamp Erica in 1945.
Afb.: OudOmmen

Op kamp Erika – gelegen op de Besthmenerberg – zijn in de Tweede Wereldoorlog talloze Nederlanders vernederd, gemarteld en vermoord. De kampbewakers waren voornamelijk Amsterdamse werklozen, aangevuld met SS’ers. Door de afgelegen ligging van het kamp konden de bewakers ongehinderd hun gang gaan. Dwangarbeid, ziektes, ondervoeding, mishandeling en moord kostten veel levens. Tijdens de lezing krijgen het ontstaan van het kamp en de gepleegde gruwelheden alle aandacht.

Daarnaast worden twee van de bewakers van het kamp uitvoerig belicht. Hierbij gaat het om de heren Herbertus Bikker en Karel Diepgrond. Na de oorlog is Bikker berecht maar wist in 1952 te ontsnappen uit de koepelgevangenis in Breda. Hij werd eind vorige eeuw in Duitsland weer opgespoord; het toen hernieuwd strafproces kreeg veel publiciteit. De slechte gezondheid van Bikker was aanleiding om het proces stop te zetten. Diepgrond zat een gedeelte van zijn straf uit en verdween na gratie in de anonimiteit.

De thema-avond begint om 20.00 uur. De entree is vier euro persoon inclusief koffie in de pauze. Opgave vooraf is nodig. Reserveringen via email: info@museum-ommen.nl of telefonisch: 0529-453487. Vol is vol. Bij grote publieke belangstelling komt er op 21 april een herhaling van deze lezing.
Bron: Harry Woertink – 29 maart 2016

2 gedachten over “Kamp Erika centraal op lezing Streekmuseum: 11 april

 1. Ik zou graag alle inlichtingen over kamp Erica vernemen en ben van plan in Augustus 2017 naar Nederland to komen en een bezoek te brengen aan Ommen ende plek van het kamp. Ik zou graag willen weten wie en waar kamp baas Karel Diepgrond gerarresteeerd was na de bevrijding.
  Ik heb begrepen dat een groep van het verzet de laaste KK vanhet kamp gearresteerd heeft nadat de gevangenen naar Amrsfoort gestuurd waren rond April 5, voordat de Canadezen Ommen bereikt hadden. Was Diepgrond ook bij die groep gearresteerde gevangen bewakers?
  Ik woon in Canda en ben een boek aan het schrijven over deze oorlogs jaren in Ommen.

  Erg bedankt
  Johanna

  Like

 2. Ben aan het gedenk boek van Kamp Erika gekomen, gelezen om wat informative te zoeken. deze is weer te koop uitgave 1946.

  Ik hoor graag van je

  gr Rene

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s