Unieke tekening havezate Oosterveen ontdekt

Er is een tekening boven water gekomen die laat zien hoe de havezate Oosterveen in Nieuwleusen eruit heeft gezien. Dat is meer dan twee eeuwen nadat het gebouw werd afgebroken.

 René Fokkert met de door hem ontdekte tekening in de Erasmuszaal van de Centrale Bibliotheek in Rotterdam.
Foto: Museum Palthehof.

Tot dusver was er geen afbeelding van het gebouw bekend. Nieuwleusenaar René Fokkert ontdekte de tekening in de bibliotheek van de stad Rotterdam. Daar moet de tekening al in de tweede helft van de 18e eeuw terecht zijn gekomen. Dat is vrij kort nadat Jacobus Stellingwerf omstreeks 1725 het kasteelachtige huis Oosterveen tekende. In eerste oogopslag is niet duidelijk dat het getekende gebouw de havezate Oosterveen in Nieuwleusen is. Na bestudering van de tekening en de bijbehorende niet geheel juiste beschrijving en het raadplegen van literatuur kan na een bezoek aan de bibliotheek in Rotterdam nu met zekerheid geconcludeerd worden dat dit wel het geval is. Het onderschrift van de tekening noemt niet de naam Nieuwleusen maar “Oosterveen bij de Ommerschans”. Achteraf is dat niet zo vreemd omdat de hele regio in die tijd nog een vrij woest gebied was met als enige belangrijke plek in de omgeving de Ommerschans, waarover de verbindingsweg liep naar de noordelijke provincies.

De havezate Oosterveen werd door de adellijke familie Van Haersolte gebouwd in een gebied dat mede door hen werd ontgonnen. Nabij dit huis werd nadien meer gebouwd en zo ontstond geleidelijk aan een dorp dat aanvankelijk ook Oosterveen werd genoemd maar al spoedig de naam Nieuwleusen kreeg. Het ontdekken van de tekening is dan ook van bijzonder historisch belang voor de plaatselijke geschiedenis. In het kwartaalblad van de Historische Vereniging Ni’jluusn van vrogger is een uitvoerig geïllustreerd artikel over het ontdekken van deze tekening opgenomen. Dit maartnummer valt een dezer dagen bij de leden in de bus. Het is in Nieuwleusen te koop in de boekhandels The Read Shop en De Blijde Boodschap.

Bron: Museum Palthehof / vereniging Ni’jluusn van vrogger – 23 februari 2016

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s