Boekbespreking (11) – Mijn Succes

‘Wat is geluk? Wanneer ben je geslaagd in het leven? Voor mij ben je dat als je iets doet met de dingen die het leven je leert. En als je daar voor jezelf en voor anderen een gelukkig bestaan me kunt opbouwen.

 Afb: Miny Vroegindeweij
Mijn succes – Jan de Wilde

Hoer raar het misschien ook mag klinken: mijn leven is rijk omdat ik het geluk heb dat ik onder armoedige omstandigheden geboren ben. Ik heb geluk gehad dat ik geboren ben uit een vader die groter was dan hij ooit van zichzelf kon weten. Een man die mij groot bracht door veel met de kleine dingen in het leven bezig te zijn. Een vader vooral ook die eerbied en zorg had voor zijn omgeving. Hij bracht me al op heel jonge leeftijd (ik was een knaapje van een jaar of 10) een niveau van denken en doen bij, die ik nogal eens miste bij mensen van grotere maatschappelijke welstand’. Jan de Wilde.

Met deze inleiding introduceert Jan de Wilde zichzelf in het boek ‘Mijn succes’, dat zijn leven en loopbaan beschrijft. Jan de Wilde is 50 jaar, als hij besluit zijn baan als arbeidsanalist bij Wavin op te geven en voor zichzelf te beginnen. Met ongebreidelde handelsgeest begint hij vanuit zijn schuurtje in de Driehoek, tussen Hardenberg en Ommen, te bouwen aan Wildkamp: tegenwoordig een technische groothandel met tientallen filialen. Toch gaat dit boek niet over Wildkamp. Het geeft vooral een inkijkje in de mens Jan de Wilde. Deze bijzondere biografie beschrijft het boeiende levensverhaal van de boerenzoon Jan de Wilde. Zijn jeugd werd gekenmerkt door armoede, zijn vader helpen op de boerderij en heel hard werken. Met veel liefde en respect spreekt Jan de Wilde over zijn ouders.

‘Mijn succes’ neemt de lezer mee op een boeiende levensreis van een gedreven ondernemer, de geschiedenis van de groothandel Wildkamp, en de maatschappelijke betrokkenheid van hem en zijn vrouw Minie. Het echtpaar Wildkamp richtte de Stichting Jan en Minie op, waarmee welzijnswerk en goede doelen in de gemeente Ommen worden ondersteund. Het leven van Jan de Wilde kende hoogte en dieptepunten, en een van de dieptepunten was het overlijden van zijn jongste zoon Steven op 17 jarige leeftijd. ‘Mijn succes’ is een boeiend lees en kijkboek over een bevlogen en gedreven ondernemer met vele bijzondere verhalen, afbeeldingen en foto’s. Met de woorden ‘Mijn vaders grote kracht was zijn visie en zijn durf. In al die jaren dat ik met hem mocht werken, heb ik veel van hem geleerd’, sluit zoon Gert-Jan de Wilde het boek.
Bron: Miny Vroegindewey – 23 maart 2013

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s