Koningsdag in Ommen wordt weer groots gevierd

De dag van de verjaardag van de Koning wordt in Ommen altijd ouderwets gevierd.

2013. Het feestterrein aan de Koesteeg (omgedoopt voor één dag tot Oranjesteeg) is op Koningsdag één groot ontmoetingsplek.

Oranjevereniging Ommen
Het Koningsfeest wordt georganiseerd door de 65-jarige Oranjevereniging Ommen. Grote ontmoetingsplek voor feestvierend Ommen is het terrein aan de Koesteeg. Dit jaar heeft de Oranjevereniging nog grootser uitgepakt om er samen wederom een mooi feest van kunnen maken. Op het terrein is een ruim aanbod aan activiteiten voor jong en oud.

Aan de vooravond van Koningsdag is er een straatparade. De dag zelf wordt begonnen met een grote aubade. Nieuw onderdeel is het spektakel op de Vecht: ‘Fiets ‘m erin”. De Ommer straten zijn versierd met een uitgezette fietsroute. Ook aan de ouderen is gedacht met een speciale feestavond in Oldenhaghen. Traditioneel wordt Koningsdag afgesloten met een mooi vuurwerk boven de Vecht.

Fiets ‘m erin
Fiets ‘m erin is een nieuw onderdeel in het programma op Koningsdag. Deelnemers gaan op een heel bijzondere manier de Vecht trotseren. Het concept is simpel maar opwindend: deelnemers stappen op hun fiets en proberen zo ver mogelijk te fietsen voordat ze in het water terechtkomen. Dit alles van een metershoge schans, waarna ze over een klein balkje een bel moeten zien te bereiken. Dat betekent dat balans, behendigheid en doorzettingsvermogen de sleutel zijn tot succes. De deelname is zo groot dat inmiddels de inschrijving is gesloten.

Aubade
De officiële opening van Koningsdag 2024 is de aubade bij Oldenhaghen aan de Hessel Mulertstraat. Kinderen van verschillende basisscholen worden opgehaald met Amerikaanse schoolbussen. Over de rode loper betreden de kinderen het terrein en hebben de ouders de mogelijkheid om even een foto te schieten van dit bijzondere moment. Zodra alle kinderen op het terrein zijn gearriveerd, zullen we meezingen met de liederen tijdens de aubade.

Straatparade
Op de avond voor Koningsdag wordt weer een straatparade gehouden. De straatparade is een verzameling van versierde fietsen, karren, steltlopers, muziek en mogelijk nog veel meer. Niet alleen versierde karren of fietsen kunnen deelnemen aan de straatparade, maar iedereen met iets ludieks is welkom.  Sportverenigingen zijn ook van harte welkom. Alleen niet gemotoriseerde objecten kunnen meedoen. Deelname is niet gebonden aan leeftijd. De parade gaat door en om het centrum van Ommen. De start is ook in het centrum, waar de parade ook zal eindigen. De horeca zal ook een bijdrage leveren aan de straatparade. Opstellen van de straatparade om 18.15 uur op de parkeerplaats aan de Voormars. Om 19.00 uur vertrekt de parade, de route is ca. 2,5 kilometer lang. De straatparade eindigt, naar verwachting rond 20.30 uur bij het Vechtpodium. Waar ook de prijsuitreiking zal zijn.

Programma
donderdag 25 april
19.30 uur Oldenhaghen viert Koningsdag
vrijdag 26 april

19.00 uur De Voormars: vertrek Straatparade door Ommen
20.30 uur Vechtpodium: Prijsuitreiking
zaterdag 27 april
09.30 uur Oldenhaghen: Aubade
10.00 – 13.00 uur Kerkplein: Kleedjesmarkt voor kinderen
13.00 uur Vechtkade: Fiets’m d’r in
15.00 uur: Feest op terrein Koesteeg
21.15 uur: Vuurwerkshow aan de Vechtkade

Vanaf zondag 21 april tot en met zondag 28 april is een uitgezette fietsroute te fietsen door de versierde straten.

Koningsdag 2024 wordt traditioneel afgesloten met vuurwerk.

Tekst: Harry Woertink – Foto’s: collectie OudOmmen.nl

Plaats een reactie