Bermerstraat: van pakhuizen tot gezellig winkelstraatje in hartje Ommen

Er was vroeger nog weinig sprake van bebouwing in wat nu Bermerstraat heet. Met meer straten samen werd dan ook gesproken van de Achterstraat of Achterhoek.

Bermerstraat-004b--.jpgAnno nu is de Bermerstraat een gezellig winkelstraatje met terrasjes in hartje Ommen.

Tot dat in 1931 de straatnaam officieel wordt aangeduid als Bermerstraat. Voordien was de weg niet meer dan een achteruitgang voor de panden aan de Brugstraat. De naam Bermer is afkomstig van de naam van het land gelegen bij de Höfte, een soort versterkt huis uit de tijd dat de Bisschop nog landsheer was. De Höfte moet hebben gestaan binnen de stadsmuur daar ongeveer waar nu de Voordeelhal is gevestigd. Het land – Balemer of Baalmer genoemd – was toegankelijk vanuit de Brugstraat via de Balemer Stege, nu Kerkstraat. Een bewoner in het gebied van de Baalmer werd aangeduid als iemand die op de Bermer woonde. De huidige straat is dus een afgeleide van de Balemer.

De Bermerstraat mag dan vroeger een onbetekende weg zijn geweest aan de buitenkant van de stad. Anno nu is de Bermerstraat een gezellig winkelstraatje met terrasjes in hartje Ommen. Zoals al aangegeven is dat niet altijd zo geweest. Tot zelfs het begin van de zeventiger jaren van de vorige eeuw bestond de straat uit dicht getimmerde loodsen en schuren. Een verfoeide aanblik. Daarom was het goed dat de gemeente een grote stadvernieuwing op gang heeft gezet. Gevolg was wel dat eerst diverse panden onder de slopershamer vielen. Smederij Klomp aan het begin van de Bermerstraat ging er af, samen met de winkel van melkboer Habers en de woning van de familie Klomp.

194801_Bermerstraatbw--.jpgJanuari 1948, de Bermerstraat met o.a. pakhuis ABTB en VVV kantoor.

Ook de werkplaats en fietsenwinkel van Kleinlugtenbeld maakte plaats voor de huidige winkels en kantoorpanden aan de Varsenerpoort. Even later ging ook de voormalige eierhal aan de overkant tegen de vlakte en liet Wim Schuurman winkels en woonappartementen bouwen, met nu Blokker. Aan de westkant was er sloop van het bakkerswinkeltje van Van Elburg om bij het pand van Piet Lub aangetrokken te worden. Het pand van de vroegere wethouder Seinen maakte plaats voor een nieuw winkelpand voor Peter BV, nu de Voordeelhal.

Verder verdween het garniturenwinkeltje van Kampman samen met het boerenbedrijfje van Teunis Wolters en de aanpalende groentewinkel. Er kwam een nieuwe winkel voor melkboer Habers terug (nu Hoogeveen Herenmode). Verderop werd door de sloop van de woning van Seinen plaats gemaakt voor winkels met bovenwoningen waar nu de groenteboer, de bakker en de slager zijn gehuisvest. De vernieuwingen in het centrum gingen door met de bouw van winkels en appartementen in de Varsenerstraat en op de hoek Gasthuisstraat.

Ook de hele Kerkstraat onderging een facelift met verschillende nieuwe winkeltjes. Wat betreft de Bermerstraat was het projectontwikkelaar Itze Bakker die in de tuin van een wolwinkel in de Brugstraat een winkelpand bouwde daar waar nu viswinkel Verhoeven zit. Iets verderop had Van der Beek al voor nieuw- en verbouw in de straat gezorgd. Meerdere vernieuwingen zette zich in zuidelijk richting voort. Op de hoek met de Kerkstraat verhuisde het kantoor van de VVV naar de Markt en kwam er een schoenenzaak voor terug, thans een reisbureau.

KQ008-2bw--.jpgDe Bermerstraat in 1977 vanaf het postkantoor gezien. Links de fietsenwinkel van Piet Lub.

Het kleine pandje waar eerst makelaar Bouwman was gevestigd was ooit als woning in gebruik met Marietje Boterman als laatste bewoonster. Daar waar tot voor kort de drukkerij van Pillen en later Meijerink heeft gezeten en nu Music Store gevestigd is, was eerder een fietsenwinkel en daarvoor een slagerij. Een naastgelegen loods behoorde toe aan Expeditie Steen maar werd vijftien jaar geleden verbouwd tot woonappartementen met onder Primera.

Daar kunnen ook nog steeds postzaken gedaan worden, voordat Ommen nog een eigen postkantoor had op de plek waar nu Tante Pos zit. De laatste vernieuwing voor de Bermerstraat dateert van enkele jaren terug, toen de familie Chan de ruimte achter hun Chinees restaurant lieten bebouwen met een winkelpandje en daarboven enkele woonappartementen.

Bron: Harry Woertink – 26 april 2009

(Dit bericht van 15 jaar geleden is 25 mei 2024 herplaatst n.a.v. ontwikkelingen om achterin de straat een gebouw met 14 appartementen te realiseren)

2 gedachten over “Bermerstraat: van pakhuizen tot gezellig winkelstraatje in hartje Ommen

  1. De Bermerstraat, onze achteruitgang. Samen met de grond van Klomp ons speelterrein. De Brugstraat was voor ons verboden terrein. Heel gezellig altijd met de kinderen Klomp, de Lange, Lenie Siero enz. Een zandbak en een schommel en vooral dinsdag en zondag paarden en wagens. In de oorlog een duitse keuken op het erf met Alex(een wit rus) als kok. Ik weet nog dat toen ik uit het ziekenhuis kwam, hij me een pannetje havermoutse pap kwam brengen (stiekem); wat was die pap wit en zoet. En dan waren er momenten dat we stonden te kijken naar brandende vliegtuigen in de lucht. DE familie Kampman onze achterburen en Tunnis, de boer, die dreigde ons, als we ondeugend waren’ons in het varkenshok zou stoppen. Al met al een tijd om met veel plezier aan de Bermerstraat (Achterstraat) terug te denken.

    Like

Plaats een reactie