Ommen herdenkt op 4 mei 2024

Op zaterdag 4 mei wordt bij verschillende monumenten in de gemeente Ommen stil gestaan bij Dodenherdenking.

Het gedenkmonument op de Joodse begraafplaats.
Zie voor meer afbeeldingen het album “Herdenkings monumenten WOII“.

Vrijheid vertelt
Tijdens Dodenherdenking worden alle burgers en militairen van Nederland herdacht die waar ook ter wereld zijn omgekomen sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog in oorlogssituaties en bij vredesoperaties. Het jaarthema voor 2024 is “Vrijheid vertelt”, opmaat naar 80 jaar vrijheid.

Hardenbergerweg/Joodse begraafplaats
Op de begraafplaats aan de Hardenbergerweg is een bloemenceremonie waarbij burgemeester Vroomen en het 4 en 5 mei comité bloemen plaatsen op de graven van de oorlogsslachtoffers. Het ontmoetingspunt is op de begraafplaats aan de Hardenbergerweg, aanvang ceremonie 11.00 uur. Na het openingswoord en het taptoe-signaal is het twee minuten stil. Daarna leest de burgemeester een gedicht voor. Na het plaatsen van de bloemen leest de stadsdichter Maxine Overweel een speciaal voor deze gelegenheid gemaakt gedicht voor. Er is gelegenheid tot het leggen van bloemen. Bij de Joodse begraafplaats leest junior stadsdichter Brechtje van Dijk een speciaal voor deze gelegenheid gemaakt gedicht voor. In verband met de Sabbat kan de begraafplaats niet betreden worden. De bloemen bij het monument, op het graf van Samuel Roet en op de twee graven van gevangenen van kamp Erika worden daarom al op 3 mei gelegd.

Kamp Erika
De historische vereniging CCO organiseert dodenherdenking bij het herinneringsmonument op de Besthmenerberg aan de Hammerweg. Het monument herdenkt de slachtoffers van het gevangenkamp Erika. De ontberingen voor de kampbewoners waren vreselijk. Een zwarte bladzijde in de geschiedenis, waar we niet aan voorbij kunnen. De gevangenen, voornamelijk niet-Joodse mannen, werden hier niet bewaakt door Duitsers, maar door Nederlanders. Martelingen en excessief geweld waren aan de orde van de dag, zeker 180 gevangenen kwamen om. Het programma op de Besthmenerberg ziet er als volgt uit: om 17.30 uur verzamelen op parkeerplaats Steile Oever, waarna om 17.40 uur het gezamenlijk vertrek is naar het herdenkingsmonument. Om 17.45 uur worden er declamaties voorgedragen en houdt burgemeester Hans Vroomen een toespraak. Om 17.58 uur klinkt het taptoe-signaal en om 18.00 uur is er 2 minuten stilte. Na de 2 minuten stilte worden er twee coupletten van het Wilhelmus gezongen, gevolgd door een defilé langs het monument en bloemlegging. Alle aanwezigen worden uitgenodigd om na de officiële herdenking koffie of thee te drinken in het Bezoekerscentrum naast de Besthmenermolen.

Gemeentehuis Ommen
Bij het gemeentehuis begint de herdenking om 19.40 uur. Dit jaar werken mee aan de dodenherdenking het fanfareorkest De Bazuin, het Ommer Mannenkoor en Eline Nauta (zang).  Na twee minuten stilte wordt het Wilhelmus gezongen en houdt burgemeester Vroomen een toespraak. Daarna leggen scholieren van CBS De Kardoen en CNS Ommerkanaal hun gedichten voor. Ook worden de namen voorgelezen van de 71 inwoners van Ommen die door oorlogshandelingen tijdens en na de Tweede Wereldoorlog zijn omgekomen. Na de herdenking vindt een defilé plaats langs het oorlogsmonument.

Beerzerveld/Mariënberg
In Beerzerveld/Mariënberg worden de doden herdacht bij het NS-monument en het monument 1940-1945 aan de Nieuweweg. Dit oorlogsmonument is een beeld van een treurende moeder met kind. “Een dochter zonder vader, een vrouw zonder haar man. De oorlog scheurde het gezin uit elkaar. De mannen te werk gesteld, de vrouwen bleven achter. Sterke vrouwen met verdriet”, aldus de tekst op de sokkel. Onder het beeld de namen: P.H. Wolfert, W. Oordt, M. Grendelman, K. Huibers, H. de Lange, G.W. Nijboer, G. Oosterveen en H.J. Schippers. Acht namen van mensen uit Beerze, Beerzerveld, en Mariënberg. Om 19.30 uur is het verzamelen op de hoek Nieuweweg/Stationsweg. Daarna zal voorafgaand aan de stille tocht om 19.35 uur een krans gelegd worden bij het “NS-monument” waarna om 19.40 uur de stille tocht vertrekt richting het monument aan de Nieuweweg.

Stegeren
De herdenking in Stegeren wordt gehouden bij het monument op het voormalig droppingsveld aan de Stegerdijk. De plechtigheid hier begint om 19.40 uur met muzikale begeleiding door muziekvereniging Soli Deo Gloria. Het welkomstwoord klinkt om 19.45 uur. Om 20.00 uur zal er twee minuten stilte worden gehouden gevolgd door het zingen van het Wilhelmus, toespraken en kranslegging. De leerlingen van de Boslustschool dragen gedichten voor, waarna het defilé start en er mogelijkheid is om bloemen te leggen die klaar staan.

Lemele
In Lemele vindt de herdenking plaats bij het Monument voor Vrede en Vrijheid op de Algemene Begraafplaats aan het Zandeinde. Kort voor 20.00 uur klinkt het taptoe-signaal waarna het 2 minuten stil wordt. Vervolgens worden kransen gelegd namens de inwoners van Lemele en namens de gemeente Ommen. Iedereen wordt van harte uitgenodigd aan deze korte plechtigheid deel te nemen.

Vinkenbuurt
De herdenking in de Vinkenbuurt vindt plaats bij de schuilhut op de T-splitsing Koloniedijk-Prinsenweg. Aanvang 17.45 uur. Om 18.00 uur zal 2 minuten stilte gehouden worden waarna er namens de gemeente Ommen een bloemstuk wordt gelegd bij de beelden van de twee Vinken. Ook voor de aanwezigen is er gelegenheid bloemen te leggen.

Tekst: Harry Woertink – Foto: collectie OudOmmen.nl

Plaats een reactie