1913 – 2023: 110 jaar kamperen op Eerde

Dit jaar is het 110 jaar jaar geleden dat er voor het eerst scouts naar Eerde kwamen en scoutingactiviteiten op Labelterrein Eerde van Scouting Nederland aan de Kruupweg in Ommen werden gehouden. Dankzij baron Philip Dirk van Pallandt is landgoed Eerde nog steeds het kloppend hart van de padvinderij.

1920_ap0002.max-1600x800-1

1920. Kamp van de Nederlandsche Meisjesgilde op Eerde. Landgoed Eerde was ooit het hoofdkampeerterrein en opleidingscentrum voor de vrouwelijke padvinders. 

Landgoed Eerde

Toen baron Van Pallandt in 1913 – hij was slechts 23 jaar – eigenaar werd van het landgoed gaf hij meteen de padvinderij vrijelijk toegang. Het kampeerterrein werd onderdeel van de Nederlandse Padvindsters Gilde (NPG). Het scoutingkampeerterrein Eerde was slechts een klein deel van het landgoed van de baron, dat meer dan 1.500 hectare omvatte. De huidige boswachterij Ommen, het Eerder Achterbroek én het kasteel Eerde met grondgebied maakten er allemaal deel van uit. Al meteen in 1913 kampeerden de eerste padvinders aan de Regge bij de Steile Oever. NPO Troep 2 – later de Baron van Pallandt Troep – uit Den Haag stond onder leiding van Jan Schaap, een belangrijke persoon in de eerste jaren van de padvinderij in Nederland én een goede vriend van de baron. Hij zou vanaf 1913 elk jaar met zijn Troep terugkeren voor een kamp op Landgoed Eerde.

Stafhuisje

Kampeerterrein Landgoed Eerde van Scouting Nederland is een klein en rustig kampeerterrein. Padvinders hebben dit prachtige gebied 110 jaar geleden ontdekt en de scouts van de 21ste eeuw vinden de weg nog steeds naar dit ongerepte stukje bos langs de rivier de Regge. Op het terrein bevinden zeven verschillende kampeerterreintjes met enkel een kraantje voor stromend water. Geen elektriciteit, dus primitief. Open vuurtjes moeten zorgen dat water en eten gekookt kan worden. Verder een Blokhut en een Stafhuisje, gebouwd rond 1926. En er is nog een wc. Meer niet. Anno 2013 vind je op kampeerterrein Eerde nog steeds de sfeer van vroeger.
 Het Stafhuisje

Vrouwelijke Padvinder
Toen in 1923 de eerste leiderscursussen werden gegeven op Gilwell Ada’s Hoeve, aan de Zwolseweg, was Ommen het middelpunt van de Nederlandse padvinderijbeweging. De trainingen voor de leidsters van het Nederlandsche Meisjesgilde gingen eveneens in 1923 van start, op het terrein in Eerde. Landgoed Eerde werd het hoofdkampeerterrein en opleidingscentrum voor de vrouwelijke padvinders. Heel lang hebben ook allen maar meisjes en vrouwen gekampeerd op Eerde. In de zeventiger jaren kwam daar een einde aan en werd geen onderscheid meer gemaakt. De eerste Blokhut en ook het Stafhuisje in Eerde zijn gebouwd rond 1926. Kort na de oorlog is de Blokhut afgebrand en in een eenvoudiger en kleinere uitvoering in 1948 herbouwd. Ook is toen het Stafhuisje verbouwd. Het Stafhuisje was niet meer dan een kamer en keuken met een rieten dak en een houtkachel in de kamer. Alle wanden waren gewoon van hout.

WO 2

In 1944, tijdens de bezetting van de Duitsers tijdens de Tweede Wereldoorlog, dreef de honger veel mensen uit de Randstad richting het oosten. Ook de familie Hengst (vader, moeder en 2 zoons) verliet Den Haag en kwam terecht in Ommen. De padvinderij was verboden door de Duitsers en zo kwam het dat ook de gebouwen van de padvindsters op Eerde leeg stonden. Van de baron kreeg de familie Hengst toestemming om in de Blokhut in te trekken. Na de oorlog, in 1945, leefde de padvinderij weer op en de familie Hengst moest de Blokhut weer verlaten. Van de baron kregen ze toestemming om het Stafhuisje te betrekken. In 1948 moest de familie Hengst uit het Stafhuisje en verhuisde naar Ommen.
 Het Stafhuisje in 1935

Koninklijk Bezoek
Als tienjarig meisje kwam Prinses Beatrix in 1948 naar Eerde met haar scoutinggroep. Het Stafhuisje werd hiervoor aangepast. Er werden een slaapkamer, open haard, douche en wc aangebouwd en er kwam een grote zolder op. Padvindster “Koningin Juliana” bezocht in 1953 Eerde. Haar bezoek werd breeduit gemeten in het Nederlandse weekblad De Spiegel. Het eeuwfeest is inmiddels eerder dit jaar gevierd. Toen ook is met de Vereniging tot behoud van Natuurmonumenten – de huidige eigenaar van het landgoed – een contract afgesloten waarin Natuurmonumenten de Blokhut en het Stafhuisje over heeft gedragen aan het beheerteam van het Scouting kampeerterrein.

   Het Nederlands weekblad ‘De Spiegel’ maakte een artikel over een activiteit van de padvindsters op Landgoed Eerde waarbij Koningin Juliana aanwezig was.

Afbeeldingen: Scouting Labelterrrein Landgoed Eerde.
Links: Z.K.H. Prins Bernhard Koninklijk Commissaris van NPG en Ph. Baron van Pallandt van Eerde.
Midden: H.M. de Koningin wordt de Regge overgevaren.
Rechts: Lachend volgt de Koningin tussen de leidsters het spel van de padvindsters.

Tekst: Harry Woertink – Foto’s: collectie OudOmmen.nl

Een gedachte over “1913 – 2023: 110 jaar kamperen op Eerde

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s