Plannen zaagvaardig maken molen Den Oordt op stoom

De Stichting Ommer Molens kan door met de plannen voor het zaagvaardig maken van molen Den Oordt.

1910. De houtzaagmolen Den Oordt, naar een (vrije) pentekening van Sam van Beek.
Zie voor meer afbeeldingen het album: “Molen Den Oordt | Streekmuseum“.

Om de plannen uit te kunnen voeren trekt de gemeente 400.000 euro uit. Door de uitvoering moet het Historisch Museum expositieruimte inleveren. Gekeken wordt hoe dit opgelost kan worden. Doel is uiteindelijk een zaagvaardige molen Den Oordt in combinatie met een eigentijds ingericht museum en TIP.

Cultureel-recreatieve spectrum

Het college van burgemeester en wethouders stellen de raad voor een bedrag van 400.000 euro beschikbaar te stellen: € 100.000 voor het zaagvaardig maken van de molen en € 250.000 voor het oplossen van het ruimtevraagstuk van het museum.

Daarnaast 50.000 euro voor het opstellen van een ambitiedocument, waarin de kansen voor samenwerkingen tussen partijen op locatie als in het geheel van het cultureel-recreatieve spectrum van Ommen worden uitgewerkt.

Wens zaagvaardig maken

Vrij recent is het Historisch Museum Ommen in de molen uitgebreid tot het Cultuurhistorisch Centrum Ommen (CCO). Hierin is ook de Historische Kring Ommen en het toeristisch informatiepunt (TIP) ondergebracht. Ten tijde van de besluitvorming van de nieuwbouw Cultuurhistorisch Centrum en TIP in 2019, bestond bij Stichting Ommer Molen (SOM) de wens de molen weer zaagvaardig te maken. De gemeente Ommen is de eigenaar van de molen en de SOM is de beheerder. Realisatie van de wens van de SOM betekent dat de begane grond van de molen niet meer beschikbaar is voor het museum. Dit betekent een ruimteverlies van ongeveer 110m2.

Ambitie

De ambitie om de molen zaagvaardig te maken lijkt financieel haalbaar door een toegekende subsidie van de Provincie, ondersteund door de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE). De SOM heeft in juli 2022 een omgevingsvergunning ingediend voor de voorgenomen restauratiewerkzaamheden om Molen Den Oordt zaagvaardig te maken en deze in februari verleend. Tegen deze vergunning is een bezwaarschrift ingediend. Dit bezwaarschrift is bij de commissie bezwaar en beroep in behandeling.

Volgens het college vormen een zaagvaardige molen, een eigentijds ingericht museum in combinatie met het TIP, een ideaal ensemble voor het verder uitbouwen van de samenwerking en de gezamenlijke ambitie om Ommen nòg beter op de nationale cultuurhistorische en toeristische kaart te zetten.

Verrijking cultureel erfgoed

Zaagwaardig maken van de molen wordt gezien als een verrijking van het nationaal cultureel erfgoed. De SOM is al jaren bezig met de voorbereidingen om de molen zaagwaardig te maken en in oorspronkelijke staat terug te brengen. De Stichting hoopt dat de molen zaagvaardig is in het najaar van 2024. De molen bestaat dan ook 200 jaar.

Rijksmonumenten

Molen Den Oord is namelijk één van de acht nog bestaande zeskantige molens van Nederland en de enige, monumentale zeskantige (oorspronkelijke) houtzaagmolen. Molen Den Oordt is één van de twintig rijksmonumenten in de stad Ommen. De molen is vanwege haar ligging aan de zuidrand van Ommen van belang voor het aanzien van Ommen. Het zaagvaardig maken wordt gezien als een verrijking van het cultureel en toeristisch aanbod van Ommen. Door het samengaan van molen, het museum, de historische kring en het toeristisch informatiepunt kan het Cultuurhistorisch Centrum uitgroeien tot een levendig cultuurbolwerk van Ommen en regio.

Het collegevoorstel is onderwerp in de raadscommissie van 11 mei en op 25 mei in de raad.

Tekst: Harry Woertink – Foto: collectie OudOmmen.nl

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s