Nieuw boek: Kamp Erika, het Nederlandse kamp onder Ommen dat verzwegen werd

OMMEN – Bij uitgeverij Atlas Contact verschijnt op 14 april 2023 het boek over het bijna vergeten concentratiekamp Erika, geschreven door Hester den Boer.

Het gaat om een oorlogsverhaal van Hester’s opa en het verzwegen kamp Erika. De titel van het nieuwe boek is dan ook “Kamp Erika. Het oorlogsverhaal van mijn opa en het Nederlandse kamp dat verzwegen werd”.

Kamp Erika op de Besthmenerberg was tijdens de Tweede Wereldoorlog (1940-1945) in handen van de Duitse bezetter. Tussen 1942 en 1945 zijn er talloze Nederlanders vernederd, gemarteld en vermoord.

Trauma

Hester den Boer heeft bijna vijf jaar aan dit boek gewerkt, waarin zij het taboe rondom dit kamp geprobeerd heeft te ontrafelen. Een onthutsend oorlogsverhaal van een kamp waarover niet gesproken mocht worden en van een trauma dat tot op de dag van vandaag doorwerkt. ‘Hij heeft in Westerbork gezeten’, zo verklaarde de familie van Hester den Boer de woedeaanvallen van haar opa. Na zijn dood ontdekte Den Boer dat dat niet klopte: op een archiefkaart stond ‘Kamp Erika’ achter zijn naam gekrabbeld. Had hij daar gevangengezeten? Waarom had hij dat al die tijd verzwegen? En: waarom kon niemand haar wat vertellen over dat kamp?

Persoonlijke zoektocht

Kamp Erika is het verslag van een persoonlijke zoektocht naar de gruwelijke geschiedenis van dit vrijwel vergeten Duitse concentratiekamp. De gevangenen, voornamelijk niet-Joodse mannen, werden hier niet bewaakt door Duitsers, maar door Nederlanders. Martelingen en excessief geweld waren aan de orde van de dag, zeker 180 gevangenen kwamen om.

Zwarte bladzijde uit de geschiedenis

Na de oorlog kwam op de plek van het kamp een camping – alsof er niets was gebeurd. Hoe bereid zijn we om de zwarte bladzijden uit onze eigen geschiedenis onder ogen te zien? Waar ligt de grens tussen goed en fout? En wat bezielde de bewakers? Aan de hand van uitvoerig archiefonderzoek en tientallen interviews met ooggetuigen en nabestaanden ontrafelt Den Boer een verzwegen oorlogstrauma dat tot op de dag van vandaag doorwerkt.

Hester den Boer (1981) is onderzoeksjournalist. Ze publiceert onder andere in De Groene Amsterdammer. Ze interesseert zich voor de ambivalente omgang met het verleden, zo verscheen van haar hand Onderdrukt door de verlosser. Een zoektocht naar Stalins erfenis in het Rusland van nu. In 2015 werd haar journalistieke werk genomineerd voor de prestigieuze European Press Prize en in 2021 voor De Loep. Half april ligt het boek in de winkel. Voor informatie over het bestellen van het boek: https://www.atlascontact.nl/boek/kamp-erika

Tekst: Harry Woertink – Foto omslagboek: Atlascontact.nl

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s