“Zwaantie op een stökkie” een eeuwenoude traditie om in stand te houden

OMMEN – Een geschilde stok versierd met buxus takjes en een sinaasappel.

1965. Pampasenoptocht in Ommen.

Rond om de Palmpasenstok aaneen gerijgde rozijnen, krenten, doppinda’s en paaseitjes en boven op de stok een broodzwaantje en enkele broodkransjes en zie: je hebt een originele Ommer “Zwaantie op een stökkie” om mee te doen aan de jaarlijkse Palmpasenoptocht op 1 april in Ommen.

Oproep om mee te doen

Maar toch is het een uitdaging om deze eeuwenoude traditie in stand te houden en niet verloren te laten gaan, vindt de organiserende Gemienschop van Oll Ommer, een vereniging die Ommer tradities in ere probeert te houden. De animo voor de Palmpasenoptocht wordt jammer genoeg steeds minder. Daarom ook een oproep aan ouders van kinderen om ook een zwaan te versieren en mee te doen aan de optocht. Ommen heeft veel tradities waar het om bekend staat en daar mogen wij best trots op zijn.

Ooit deden er met Palmpasen veel meer kinderen mee. Een heel mooi gezicht en er werd gestreden om de mooiste stok. De paasstok staat symbool voor het sterven van Jezus, verwijzen de palmtakken naar de intocht in Jeruzalem, worden rozijnen als zilverlingen gezien en stipt het brood het laatste avondmaal aan. In Ommen kozen ze in het verleden niet voor een haan, maar voor een zwaan, zoals die op vooral Lutherse kerken is te zien. De broodzwaantjes zijn in verschillende groottes verkrijgbaar bij de bakker.

Eerder werd de Palmpasenoptocht gehouden op Palmzondag. Kinderen gingen met de Palmpasenstok langs de deuren en zongen: “Palm, palm, pasen, eikoerei, als het nog één keer zondag is, dan krijgen wij een ei”, en konden dan rekenen op iets lekkers. Sinds mensenheugenis wordt de Palmpasenoptocht in Ommen op zaterdag gehouden.

Optocht 1 april

De Palmpasenoptocht dit jaar is dan ook op 1 april. Het inleveren van de stokken voor de jury kan dan vanaf 13.30 uur in het Historisch Museum. De stoet vertrekt, eveneens vanaf het museum, om 14.30 uur met het jeugdorkest van SDG voorop. De route loopt via het centrum en eindigt rond 15.15 uur op het binnenplein van Oldenhaghen. De deelnemer met de allermooiste Palmpasenstok krijgt een ereprijs aangeboden door De Darde Klokke.

Tekst: Harry Woertink – Foto’s: collectie Oud Ommen

1938. De jeugd poseert met een zwaantje op stok op de Markt met op de achtergrond het oude Kantongerecht.

4 gedachten over ““Zwaantie op een stökkie” een eeuwenoude traditie om in stand te houden

  1. palm, palm, pasen, eikoerei als het nog een zondag is, krijgen wij een ei. Een ei is geen ei, twee ei is een half ei, drie ei is een paas ei

    Like

  2. zwaantie op un stökkie met un rood rökkie, met un rood bruukie, pist vannacht in ’t huukie. (Ommense spelling is niet goed,’t spiet mij)

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s