Militair erfgoed uit koude oorlog bewaard gebleven

Wapens , buskruit en andere munitie zijn er niet meer en ook de militairen zijn al lang vertrokken uit de oude munitiebunkers aan de Coevorderweg in Stegeren.

2013. Stegerveld van munitiedepot naar zorglandgoed.

De metershoge prikkeldraadomheining rondom Stegerveld is verdwenen evenals de bordjes van “Verboden te fotograferen”. Het voormalig militair terrein werd 10 jaar geleden ingericht tot een mooie plek voor speciale bewoners: ”Zorglandgoed Stegerveld” is de naam van het complex. De oude munitiebunkers werden omgebouwd tot zorggebouwen en doen vandaag de dag dienst als dagbesteding voor de bewoners. Er is plek gecreëerd voor 24 cliënten met grote behoefte aan rust en ruimte.

Baalderborg

De woningstichting De Veste werd eigenaar en investeerde destijds voor vijf miljoen euro om de voormalige munitiebunkers geschikt te maken voor de zorg. In het oude defensiecomplex is plek gecreëerd voor 24 cliënten met grote behoefte aan rust en ruimte met zorginstelling Baalderborg als huurder.

Van de 22 bunkers die er in de jaren vijftig neergezet zijn, zijn er nu nog 7 over. Vier bunkers zijn ongebouwd en uitgebreid tot zorgwoningen. Drie bunkers worden gebruikt voor opslag en dagbesteding. Een van deze bunkers heeft daarbij een natuurfunctie. Deze is geschikt gemaakt voor vleermuizen.

Koude oorlog

In de vijftiger jaren werd een koude oorlog gevoerd tegen de gevreesde Russische invasie. Verspreidt over het hele land zijn toen diverse NAVO-magazijncomplexen aangelegd voor de opslag van uitsluitend munitie. Ook de gemeente Ommen kwam in beeld. Het spande er toen nog even om of het complex gebouwd zou worden in het Vilsterseveld, in het Giethmenseveld of in het Stegerveld. Defensie koos in 1959 voor de bouw van een groot munitiemagazijncomplex in het Stegerveld tussen Ommen en Hardenberg.

Stegerveld is ongeveer 13 hectare groot. Op het terrein staan grote en kleine bunkers, opslagloodsen en andere gebouwen. De locatie is grotendeels begroeid met een gemengd bos waarbij zelfs op de munitiebunkers bomen zijn aangeplant om het complex zowel vanaf de grond als vanuit de lucht zoveel mogelijk aan het zicht te onttrekken.

Op topografische kaarten was het terrein altijd onherkenbaar weggegumd. Als voormalig munitiecomplex Stegerveld is nog heel herkenbaar maar ziet er nu na de ingrijpende verbouw toch heel anders uit. De bunkers die bijna onherkenbaar begroeid waren zijn nu voorzien van ramen, verlichting en de zware ijzeren deuren staan definitief open. Op de muren van ruim vijftig centimeter begon lag een flinke laag grond en groeiden zelfs bomen.

Groot geheim

De grond gedekte munitiebunkers hebben een markante vorm en de bijbehorende dienstgebouwen hebben een karakteristieke militaire architectuur. De inrichting van het terrein staat geheel in dienst van het camoufleren van de militaire functie. Evenals alle andere militaire objecten tot 1990 een zeer groot geheim wat er exact werd opgeslagen. Op de binnenkant van de zware ijzeren deuren van de bunkers staat te lezen: “Verboden buskruit op te leggen. Maximumvloerbelasting 5000 kg/m. Maximum 100.000 kg ontplofbare stof”.

Militair erfgoed bewaard

In 2005 sloot Defensie het complex Stegerveld voor goed en verkocht het vervolgens aan De Veste. Dankzij het project van De Veste is Stegerveld als militair erfgoed bewaard gebleven. Daardoor is een deel van de militaire en politieke geschiedenis van de koude oorlog behouden om de herinnering aan deze periode levend te houden. Het Zorglandgoed Stegerveld werd vrijdag 27 september 2013 officieel geopend.

Tekst en foto: Harry Woertink

Klik op deze link voor meer foto’s uit 2013 van Stegerveld

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s