Evert Jan Stoeten 40 jaar gemeentesecretaris Ommen

Op vrijdag 1 april 1960 was het feest in Ommen. Evert Jan Stoeten werd gehuldigd voor 40 jaar gemeentesecretaris.

1960. Felicitaties voor Evert Jan Stoeten van burgemeester Mr. C.P. van Reeuwijk, links mevrouw A.F.Stoeten-Flim en rechts mevrouw F. van Reeuwijk-Dönszelmann. Ambtenaar Schuurman kijkt ook mee.

Evert Jan Stoeten werd geboren op 21 december 1897 in Lemele, als zoon van Lubbertus Stoeten en Hendrika Berendina Immink. Laatstgenoemde was toen weduwe van de heer H. Reefhuis.

Na zijn schooltijd krijgt Stoeten in 1919 een baan op het gemeentehuis in Den Ham. Hij volgt tegelijk een opleiding voor “Candidaat gemeentesecretaris” slaagt en solliciteert in 1920 naar een vacature in de gemeente Ambt Ommen voor de functie van gemeentesecretaris. Er volgt een benoeming.

Op 5 oktober 1922 trouwt de jonge gemeentesecretaris met Alberdina Frederika Flim uit Den Ham. Ze gaan in Ommen wonen aan de Stationsweg en krijgen samen een zoon: W.H. Stoeten.

Als de gemeenten Stad Ommen en Ambt Ommen in 1923 samengevoegd worden tot één gemeente, krijgt Stoeten eervol ontslag als gemeentesecretaris voor Ambt-Ommen maar wordt dan tegelijk benoemd tot gemeentesecretaris voor de gemeente Ommen met C.E.W. Nering Bögel als burgemeester.

Moesbergen

In 1953 koopt Stoeten een stukje grond aan de Zeesserweg en laat hier een nieuw woonhuis bouwen met de naam Moesbergen verwijzend naar het oude buitengoed Moesbergen. De leeggekomen woning aan de Stationsweg wordt door de gemeente gekocht en na een kleine verbouwing de ambtswoning voor burgemeester C.P. van Reeuwijk.

Stoeten maakt zich verdienstelijk op verschillende terreinen, zowel als secretaris maar ook in het maatschappelijk leven als burger.

Ambtenaar BS

Omdat het zo bijzonder is en het huwelijk van de dag treedt Stoeten in 1956 op als ambtenaar van de burgerlijk stand voor het voltrekken van eerste huwelijk in Nederland tussen twee jonge Hongaarse vluchtelingen. Het zijn de 20-jarige bruid Eva Szanto en de 23-jarige bruidegom, B. Kalman die nog maar net in Nederland zijn aangekomen en op de Besthmenerberg verblijven. Het huwelijk krijgt veel landelijke aandacht.

Koninklijke onderscheiding

Op vrijdag 1 april 1960 is het feest in Ommen als Stoeten 40 jaar gemeentesecretaris is. Daarom ook dat burgemeester Van Reeuwijk voor dit 40-jarig ambtsjubileum van de gemeentesecretaris een speciale raadszitting heeft uitgeschreven. Er volgt een huldiging met lovende woorden èn de uitreiking van een Koninklijke onderscheiding voor de jubilaris. De versierselen worden Stoeten opgespeld door de burgemeester. Daarna volgen nog tal van gelukwensen en een receptie in het gemeentehuis.

Als in 1963 zijn pensioen in zicht komt wordt Stoeten eervol ontslagen met een receptie. Stoeten wordt dan opgevolgd door de uit Ommen afkomstige Jan Frens.

Op 15 mei 1969 overlijdt Stoeten op 71-jarige leeftijd. Zijn echtgenote blijft wonen aan de Zeesserweg. Als ook zij in 1975 overlijdt wordt de woning vervolgens bewoond door de uit Voorburg afkomstige schoondochter M. Stoeten-Pronk.

Fotograaf Herman Wigbels was er bij en maakte de volgende foto’s:

Tekst: Harry Woertink – Foto’s: collectie OudOmmen.nl

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s