Klaas Hurink uit Ommen liet in de oorlog enkele carbidlampen maken voor eigen gebruik.

De carbidlamp
Zijn zoon Arie Hurink had er ook een thuis. Hij is inmiddels overleden. De oude carbidlamp is onlangs geschonken aan het Historisch museum Ommen door mevrouw Hurink.
Het gaat om een carbidlamp gemaakt en gebruikt in de Tweede Wereldoorlog. Het unieke ervan is de glazenbol erop. Dat zie je bijna niet. Het glaswerk is van de glasfabrikant Schott & Genossen uit de Duitse stad Jena.
Heldere witte vlam
Een carbidlamp is een lamp die als energiebron carbid gebruikt, waaruit door reactie met water het gas acetyleen (ethyn) ontstaat, dat bij verbranding een helder witte vlam produceert. De reactie, waarbij water op het carbid druppelt, vergt een nauwkeurige en lastige afstelling.
Tussen 1900 en 1945 werd de carbidlamp veel gebruikt, onder andere om voertuigen (zoals auto of fiets) te voorzien van verlichting. Na 1945 is de carbidlamp vrijwel geheel verdrongen door elektrische verlichting.
Tijdens de Tweede Wereldoorlog en met name in de Hongerwinter 44-45 was er gebrek aan bijna alles en fabriceerde men zelf carbidlampen.
Garage Hurink
Klaas Hurink (1898-1974), begon ooit aan de Vechtstraat/Markt als fietsenmaker en verkoper van huishoudelijke artikelen en werd later eigenaar van een garage met een Shell-benzinepomp.
In 1953 verkocht hij zijn garagebedrijf aan Ruitenberg. Het pand aan de Vechtstraat/Markt werd afgebroken voor uitbreiding van het gemeentehuis.
Ruitenberg verhuisde met het garagebedrijf naar de Julianastraat en Klaas Hurink ging met een butagasdepot en witgoedzaak naar de Zwolseweg, later overgenomen door zoon Arie Hurink.

1926. Truus, Bertus en Arie Hurink voor de fietsenwinkel aan de Markt. Als je de hoek om ging kwam je in de garage
1950. Garagebedrijf Hurink


1936. De Vechtbrug met de Vechtstraat. De garage van Hurink zit pal naast het gemeentehuis
Bron: familie Hurink – tekst: Harry Woertink