Nationaal Tinnen Figuren Museum in Ommen werkt aan toekomst

Het Nationaal Tinnen Figuren Museum start het nieuwe jaar met goede voornemens.

Dankzij de financiële steun van de donateurs en door sponsoring is het museum daartoe in staat. Het museum gaat zich richten op het verbeteren van de vaste expositie. Op de eerste verdieping zal de grote zaal opnieuw worden ingericht met als thema ‘De geschiedenis van de tinnen figuur’. De expositie zal antwoord geven op de door het publiek veel gestelde vragen: ‘Wat is de geschiedenis van de tinnen figuur?’, ‘Hoe maak je die?’ en ‘Wat doe je er mee?’. De laatste twee vragen worden nu al meer expliciet beantwoord rondom de tingieterij en op de tweede verdieping (diorama’s en maquettes), maar de geschiedenis hierachter ontbreekt tot nu toe.

Tinnen figuren spelen muziek

De huidige wisseltentoonstelling “Tinnen figuren spelen muziek” loopt door tot en met het najaar van 2023. Dit wegens de grote belangstelling van het publiek en om ons tijd te geven voor de herinrichting van de eerste verdieping.

Om het publiek meer ruimte te geven is de indeling van de zalen aangepast. De achterwanden van de vitrines met een glazen kap zijn bekleed, zodat de figuren hier beter tegen afsteken. Verder is de presentatie van sommige exposities uitgebreid. Het resultaat is dat de bezoekers niet alleen meer figuren kunnen bekijken, maar dat deze ook duidelijker zichtbaar zijn.

Terugblik

Terugblikkend op het afgelopen jaar werd het museum aan de Markt in Ommen wederom getroffen door een coronaperiode waardoor een groot aantal bezoekers werd gemist. Dit heeft negatieve financiële gevolgen gehad voor de exploitatierekening.

De digitalisering eiste een deel van de aandacht van het bestuur op. Met het plaatsen van een QR-code aan de buitenkant van het museum kunnen voorbijgangers door het scannen van deze code direct de website van het museum bekijken. Daarnaast zijn bij veel diorama’s en vitrines QR-codes aangebracht. Door deze te scannen kunnen bezoekers extra informatie over de betreffende objecten en tentoonstellingen op hun smartphone lezen.

Tevens is het museum overgestapt op een nieuw registratiesysteem, namelijk Open Atlantis. Het systeem is niet alleen kostenbesparend maar is in tegenstelling tot het oude systeem ook toegankelijk via internet. Op deze wijze kunnen vrijwilligers ook vanaf huis het systeem gebruiken.

Het registratiekantoor is optimaler ingedeeld, zodat de registratie van de collectie efficiënter kan worden uitgevoerd. Veel energie is gestoken in het saneren van de bedrijfsvoering. Het resultaat is een veel overzichtelijker bedrijfsvoering en beter benutte ruimte voor de vrijwilligers. De driedimensionale figuren zijn nu permanent zichtbaar in het open depot, waardoor deze figuren door het publiek bekeken kunnen worden. Daardoor is meer ruimte vrij gekomen in het gesloten depot, waar de niet geëxposeerde platte figuren in laden en dozen zijn opgeslagen. Het gesloten depot is niet toegankelijk voor het publiek.

Nieuwe stichting

Tot nu toe werd het museum beheerd en geëxploiteerd door één stichting. Om de collectie juridisch beter te beschermen heeft het bestuur besloten om twee stichtingen op te richten. Eén voor het beheer van de collectie en één voor de exploitatie van het museum. De beheerstichting zal haar collectie in bruikleen geven aan de exploitatiestichting. De nieuwe situatie gaat op 1 januari 2023 van start. Om het geheel praktisch te houden worden beide stichtingen bemenst met dezelfde personen.

Tekst: Harry Woertink – Foto: NTFM

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s