Oudste schoenmakerij, voetbal en stadsrechten in nieuwste uitgave De Darde Klokke

Het jongste nummer (205) van het Ommer historisch kwartaaltijdschrift De Darde Klokke is uit en staat weer boordevol met verhalen.

De Darde Klokke 205 met op de foto schaatspret in 1919 op de ondergelopen landerijen op Den Oord.

Ommer Alex Schuurman neemt de lezers mee door Ommen van meer dan een halve eeuw geleden en staat stil bij de stadsbewoners van toen. Ook een verhaal over de oudste schoenmakerij van Ommen. Redacteur Ben Wösten ontrafelde de geschiedenis van vier generaties schoenmakerij Van Kesteren.

Schoenen

De Van Kesteren begonnen in 1881 met een schoenenwinkel annex café aan de Brugstraat. De laatste eigenaar van genoemde schoenenwinkel was Wilhelmus (Wim) van Kesteren. Hij runde samen met zijn vrouw Ans de laatste dertig jaar als opvolger van zijn vader en moeder de familiewinkel.

Nog steeds kunnen de klanten bij hem terecht voor reparaties. De winkel aan het Kerkplein bestaat als zodanig niet meer en is in 2003 gesloten. De familie Van Kesteren was niet alleen bezig met de verkoop en reparaties van schoenen maar ze waren ook actief in het sociale leven van Ommen. In de dertiger jaren was een Willem van Kesteren lid van de gemeenteraad. Ook voor de Ommer muziekvereniging Crescendo waren de Van Kesteren actief.

Ajax

Sinds 2021 heeft Ommen één voetbalvereniging, die heel toepasselijk ‘FC Ommen’ heet. Het betrof een fusie van OVC ‘21 en OZC. De oudste voetbalvereniging van Ommen, die ooit als ‘OVC’ begon (en later ‘v.v. Ommen’ heette), werd opgericht in 1921 en speelde haar wedstrijden op zondag. Voetbalkenner en historicus Mannes Schoppink ging op onderzoek en weet te melden dat OZC in 1959 het levenslicht zag. De ‘Z’ in de afkorting stond voor ‘Zaterdag’, want daarover mocht geen enkel misverstand bestaan. Ook vóór 1959 werd er in Ommen echter al op zaterdag gevoetbald. In de jaren ’30 gebeurde dat bij ‘Ajax’, in de jaren ’50 bij ‘CSO’ (Christelijke Sportclub Ommen). Op de eerste ledenlijst van CSO staan 45 namen. De oudste leden waren de 41-jarige Jan Steen (1908-1985, uitbater van Café Weertman) en de 40-jarige Herman Stolmeijer (1909-2002, leraar Frans op de Chr. ULO Groen van Prinsterer aan De Maat), de 37-jarige schilder Albert Jan Vosjan (1912-1978) en de 36-jarige Gerrit Schuurman (1913-1967). Jongste lid was de 10-jarige Evert Veltman (1938-2002).

In 1958 hield CSO op te bestaan: te weinig senioren om een representatief elftal op de been te kunnen Maar het bloed kroop echter waar het niet gaan kon. Het was postbode Henk Steen die er in 1959 opnieuw de schouders eronder zette met de oprichting van OZC. En niet voor niets zou Steen later ‘De vader van het zaterdagvoetbal in Ommen’ worden genoemd. Echter, het werd dit keer geen christelijke club in tegenstelling tot het ter ziele gegane CSO.

Stadsrechten Ommen sinds 1248

Verder aandacht voor de stadrechten die Ommen bijna 775 jaar geleden kreeg. De strategische ligging was een belangrijke reden voor de bisschop van Utrecht Otto III om Ommen in 1248 stadsrecht te verlenen. Samen met Zwolle en Hardenberg vormde Ommen namelijk een versterkte plaats tegen de Drenten, die in opstand waren geweest. De stad Ommen is omringd geweest met muren, wallen en poorten. Buiten de wallen was om de stad een gracht gegraven, die in verbinding stond met de Vecht. Aangenomen wordt dat het ging om houten vesten en omheiningen. De eerste schermutseling waar de stad Ommen mee te maken kreeg was op 9 mei 1330 als een troepenmacht Ommen binnenvalt. De heren van Rechteren en van Voorst voerden een oorlog tegen Bisschop Jan van Diest, waarbij Ommen het middelpunt van het krijgsrumoer werd. Huizen werden in brand gestoken en allen vesten en muren met de grond gelijkgemaakt. Het ontbrak de Bisschop aan geld om de muren weer te laten opbouwen, want de stad bleef jarenlang ontmanteld.

De volledige verhalen en andere verhalen zijn te lezen in het nieuwste nummer. Abonnees van de kwartaaluitgave van De Darde Klokke krijgen het tijdschrift thuis toegestuurd. Losse nummers van De Darde Klokke zijn te koop bij Read Shop aan de Kruisstraat 3 in Ommen.

Tekst: Harry Woertink

Een gedachte over “Oudste schoenmakerij, voetbal en stadsrechten in nieuwste uitgave De Darde Klokke

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s