Lezing Ccoba over 16-eeuwse schilder Pieter Bruegel

In de Ccoba-lezing van december neemt Han van Hagen de bezoekers mee langs het verbazingwekkende werk van de schilder Pieter Bruegel de Oude.

Een van de schilderijen van Pieter Bruegel.

De lezing wordt gehouden op dinsdag 13 december in de Bibliotheek in Ommen en begint om 20.00 uur.

Vreemde figuren

Het is behoedzaam bewegen in de werkelijkheid van de zestiende-eeuwse schilder Pieter Bruegel de Oude. Vreemde figuren kruisen je pad. We zien een galgenveld. Krakende skeletten nemen de heerschappij over. Afzichtelijke stinkende wezens wervelen in een gierende storm uit de hemel.

Pieter Bruegel leefde in een roerige tijd. De Spaanse overheersing en de zelfverrijking van inhalige pausen bepaalden het dagelijks leven in de Nederlanden. Het is verbazingwekkend hoe de gewiekste Bruegel zijn eigen gedachten hierover stiekem op het doek schilderde. Hij moest wel, de kerkelijke rechtbank lag met verklikkers op de loer. Met een speciale blik ontfutselen we zijn geheimen. In andere schilderijen breekt de zon door. Er wordt uitbundig gefeest, woest gedanst en ongeremd gekotst.

Met spreekwoorden als geschilderde parabels worden boeren en burgers het rechte pad gewezen. Want als de boeren van Bruegel eenmaal losgaan is het te laat en is er geen houden meer aan. We deinen mee in de feestvreugde, maar is dat wel verstandig?

Reserveren

Het is aanbevolen om online te reserveren. De toegangsprijs voor deze lezing bedraagt 7 euro, bibliotheekleden betalen 5 euro en vrienden van Ccoba 3 euro. Kaarten zijn verkrijgbaar via http://www.bibliotheeksalland.nl/ccoba, in de Bibliotheek en ter plekke voor aanvang van de voorstelling. De lezing wordt georganiseerd door Ccoba, de culturele commissie van de Bibliotheek Salland, vestiging Ommen.

Bron : Bibliotheek Salland, vestiging Ommen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s