VILSTEREN – De toekomst van Vilsteren wordt tegen het licht gehouden.

Aanleiding is dat de leefbaarheid van het Ommer kerkdorp onder druk staat. Dat heeft te maken met onder meer de sluiting van de school, maar ook met de grote opgaven waarvoor het landgoed komt te staan.
Plaatselijk Belang Vilsteren gaat samen met het Landgoed Vilsteren een integrale toekomstvisie opstellen. Daaruit moet dan zowel een landgoed- als een dorpsvisie komen. Het project wordt begeleid door een combinatie van de Wageningen Universiteit en Strootman Landschapsarchitecten uit Amsterdam.
Enige landgoed met dorp
Landgoed Vilsteren is het enige landgoed in Nederland met een dorp. Het is ook een beschermd dorpsgezicht. Vrijwel heel Vilsteren ligt op het terrein van het landgoed. Het landgoed Vilsteren heeft zodoende te maken met de typische opgaven van een kleine plattelandsgemeenschap die vooral draaien om leefbaarheid.
Sluiting school
Die leefbaarheid staat onder druk en het landgoed Vilsteren en de bevolking denken na over manieren waarop die leefbaarheid kan worden behouden en vergroot. De recente sluiting van de basisschool brengt het denken hierover in een versnelling.
Daarnaast staat landgoed Vilsteren voor de (ruimtelijke) opgaven waarvoor andere landgoederen ook staan – zoals het in stand houden en vernieuwen van de parkachtige aanleg, het vergroten van biodiversiteit, het verduurzamen van de landbouw, het in stand houden van de monumentale gebouwen en het beheer van de bosopstanden.Kosten
De totale kosten voor het project zijn 93.721 euro. Plaatselijk Belang Vilsteren ontvangt van de gemeente Ommen 25.000 euro subsidie voor het faciliteren van de toekomstvisie Vilsteren. De overige kosten worden als volgt verdeeld: bijdrage provincie Overijssel: 40.000 euro en bijdrage Landgoed Vilsteren: 28.721 euro.
Tekst: Harry Woertink – Foto: Tjeerd de Leeuw