Veel feestelijkheden rond “Ommen 750 jaar”

In 2023 is het 775 jaar geleden dat de gemeente Ommen stadsrechten kreeg. Deze mijlpaal wil de gemeente niet ongemerkt voorbij laten gaan.

 Ter gelegenheid van de viering “Ommen 750 jaar” in 1998 bracht de toenmalige Koningin Beatrix een bezoek aan Ommen. Links de toenmalige burgemeester Bernard Kobes.
Foto: OudOmmen

Op woensdagavond 29 juni gaan daarom verenigingen en organisaties uit Ommen in het gemeentehuis vanaf 19.30 uur met elkaar brainstormen hoe dit feest georganiseerd gaat worden. De viering van 750 jaar stadsrechten werd in 1998 ook groots gevierd. Enkele krantenartikelen van toen over de viering:

Jubileumcommissie
Voor de “Viering van Ommen 750 jaar stadsrechten” en “75 jaar samenvoeging Stad- en Ambt Ommen” in Ommen is Oud-Ommenaar Ab van den Berg aangezocht als voorzitter van de jubileumcommissie, aldus de weekkrant “Nieuws uit Ommen” van 5 februari 1997. “Deze commissie gaat volgend jaar het feest rondom het 750-jarig bestaan van Ommen organiseren. De in Dalfsen wonende Van den Berg was eerder actief als raadslid in Ommen en voorzitter van de stichting Ommer Bissingh Evenementen”, zo meldde de weekkrant.

Op 25 augustus 1248 verleende de bisschop Otto III van Utrecht stadsrechten aan Ommen en werd daarmee verheven van dorp tot stad. In 1998 is het ook 75 jaar geleden dat de gemeente Stad-Ommen en Ambt-Ommen werden samengevoegd. Ook is het dan 75 jaar geleden dat de Padvinderij naar Ommen kwam en zich op Ada’s Hoeve vestigde, het begin van het Ommer toerisme. Ter gelegenheid van dit alles staat Ommen van april tot oktober 1998 bol van feestelijke activiteiten. Voor de organisatie heeft de gemeente Ommen 50.000 gulden beschikbaar gesteld. De tweejaarlijkse Ondernemersbeurs is ook naar 1998 verschoven. Gedacht wordt om de festiviteiten te laten plaatsvinden in een aan de Vechtoevers ter hoogte van de Zeesserweg op te zetten feesttent”, tot zover het Nieuws uit Ommen.

Blijvende herinnering aan 750-jarig bestaan Ommen
Op 20 augustus 1997 weet het Nieuws uit Ommen te melden dat het 750-jarig bestaan van Ommen gemarkeerd zal worden met een kunstwerk. “Er komt een monument als blijvende herinnering aan het 750-jarig bestaan van de gemeente Ommen. Volgend jaar is het zover dat gevierd wordt dat Ommen in 1248 stadsrechten kreeg. Een speciaal jubileumcomité dat om het monument heeft gevraagd, vond een gewillig oor bij het college van burgemeester en wethouders. De bedoeling is dat het monument wordt geplaatst op de Markt bij het Postkantoor ter hoogte van het plateau. Wethouder Henk Pierik maakte in de commissie welzijn het voornemen bekend. Als het aan de wethouder ligt, komt er een commissie van mensen uit de kunst, de Handelsvereniging en Marktbewoners die de kunstenaar aanwijzen en het onderwerp van het monument.

Zegje doen
Ook wil Pierik dat leden van de raadscommissie welzijn hun zegje doen over het kunstwerk. De commissie stelde zich echter terughoudend op en vroeg zich af – afgaande op eerdere ervaringen – of het niet beter is met een voorstel in de commissie te komen. Op de beoogde plek was al eerder een plastiek kunstwerk gepland, maar dat haalde het niet vanwege mogelijk gevaar van vernieling. Eerder plaatste de gemeente een kunstwerk op het Vrijthof. Deze als “Krietbult” betitelde kunstwerk werd na veel kritiek weer opgeruimd. Behalve een kunstwerk op de Markt verschijnt er binnenkort midden op de rotonde aan de Balkerweg een 3,5 meter hoog beeld van kunstenaar Joris Bourdain. Het betreft hier een geschenk van Woningstichting De Veste aan de gemeente waarbij een bouwvakker wordt uitgebeeld”, tot zover de krant uit 1997.

In 1948 werd het 700-jarig bestaan van Ommen gevierd met een driedaags feest. Zie: “Ommen viert op waardige wijze zijn 700-jarig bestaan” en het album “1948 – 700 jaar stadsrechten”.

Bron: Harry Woertink – 10 juni 2022

Een gedachte over “Veel feestelijkheden rond “Ommen 750 jaar”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s