Historisch Rijwielmuseum Ommen op zoek naar vaste locatie

OMMEN – Overijssels gedeputeerde Roy de Witte (CDA) was donderdag 25 november te gast in het Historisch Rijwielmuseum in Ommen, waar hij werd rondgeleid door vrijwilligers van het museum.

 Gedeputeerde Roy de Witte (tweede van links) op bezoek in het Ommer rijwielmuseum. Verder v.l.n.r. vrijwilliger Dineke Broekmaat, statenlid Jan Westert, museumvoorzitter Gerrit Voort en penningmeester Georg Doorn.
Foto: Harry Woertink
Zie ook het album “2021 – Fietsmuseum Ommen

Dat deed hij samen met statenlid Jan Westert (ChristenUnie) uit Ommen. Aanleiding van het bezoek was de noodkreet van het museumbestuur om financieel geholpen te worden bij het uitkijken naar een nieuwe locatie voor het rijwielmuseum. De gedeputeerde deed de toezegging zich hard te willen maken voor de plannen van het museumbestuur en daar dan ook graag een steentje aan te willen bijdragen. Om welk bedrag het dan gaat kon de gedeputeerde nog niet zeggen. Ook het gemeentebestuur van Ommen wil de gedeputeerde bij de plannen betrekken.

Nieuwe locatie in centrum
Het rijwielmuseum zit in een leegstaand winkelpand aan de Brugstraat, maar moet vanwege nieuwbouwplannen op deze locatie binnenkort verkassen. Als het aan het museumbestuur ligt wordt bij verhuizing gekozen voor een vaste locatie in het centrum van Ommen. Eventuele mogelijkheden van aankoop van een (winkel)pand wordt ook door het museumbestuur niet uitgesloten. “Ons museum is in vijf jaar uitgegroeid tot een prachtig museum. We komen dit jaar aan 10.000 bezoekers. Daarom willen we ons bestaansrecht verder verstevigen”, aldus Gerrit Voort, voorzitter van de stichting Historisch Rijwielmuseum Ommen. Voort legde aan de gedeputeerde uit dat het museum de ontwikkeling van de fiets laat zien tussen 1900 en 1960. “We vertellen verhalen, maar horen ze ook van onze bezoekers. Wij zijn er trots op dat we met onze vrijwilligers en zonder enige financiële steun dit hebben kunnen opzetten”.

Helpende hand
Gedeputeerd Roy de Witte die Cultuur in zijn portefeuille heeft benadrukte dat de provincie graag bereid is om de helpende hand uit te steken. “Wat ik hier zie en ook hoor, dan voldoen jullie helemaal aan wat we als provincie graag beogen. En dat is het doorvertellen van het verhaal. Met jullie vrijwilligers zie ik dat jullie dat doen. De fiets is in de loop der jaren een belangrijk stuk cultuur voor ons geworden. Als erfgoed willen we dat graag bewaren en doorgeven”, aldus de gedeputeerde.

Werken aan toekomst museum
Na het bezoek van de gedeputeerde De Witte en statenlid Westert liet Gerrit Voort weten erg blij te zijn met de positieve opstelling van de provinciaal bestuurder en verder te zullen werken aan de toekomstplannen van het museum. “Het geeft ons voldoende handvatten om verder aan de slag te gaan. We hebben kunnen overtuigen dat ons museum voldoende bestaansrecht heeft. We hopen ook financiële steun te krijgen van de gemeente. De wethouder zegt dat hij ons wel wil steunen maar dat we eerst een onderkomen moeten hebben maar dat is moeilijk als je geen hypotheek kan krijgen als stichting. Wij werken al vijf jaar zonder enige steun of subsidie van de gemeente”.

Het Historisch Rijwielmuseum Ommen is een initiatief van een groep enthousiaste vrijwilligers met de hobby het verzamelen van historische fietsen. Ook fietsverzamelobjecten en historische kleding maken onderdeel uit van het rijwielmuseum.

Bron: Harry Woertink – 25 november 2021

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s