Uitgaan in Ommen – Favoriet, De Tronk en Route 66 (2)

In de roerige jaren zestig en zeventig kende Ommen drie roemruchtig discotheken die destijds het uitgaansleven bepaalden. Je had Favoriet aan de Kruisstraat, die langzaam werd omgetoverd van lunchroom tot discobar. In de Bermerstraat zat De Tronk en aan de Balkerweg had je Route 66.

 De Tronk in 1971 v.l.n.r.: 1 Jan Tigelaar, 2 Seine Seigers, 3 Marcel Pillen, 4 onbekend, 5 Hannie van Assendelft, 6 moeder van Marieke Beyj, 7 onbekend, 8 Roelie Makkinga, 9 Henk Landeweerd, 10 Jan van Lenthe, 11 Freek Schuurman, 12 Ady Spijkers, 13 Bert van der Linde, 14 Chris Zandman, 15 Gerrit de Lange, 16 Egbert Beltman, 17 Jurjen Bey.
Foto: OudOmmen
Zie ook het album “Uitgaan in Ommen – jaren-60

Alle drie discotheken werden door de jeugd graag bezocht. Er klonk muziek, er werd helder bier geschonken en het was er bovenal gezellig. De drie kroegen bestaan niet meer. Om toch te kunnen stappen moest daarna iets anders gekozen worden. Dat was niet voor iedereen even makkelijk. Deze serie gaat over de drie Ommer uitgaansgelegenheden. Dit is deel 2 over de Tronk en Route 66.

De Tronk
Toen Willem van Aalderen zijn pand aan de Bermerstraat in het Ommer centrum verliet werd het omgebouwd van woonhuis naar bar “Het Proathuys”. Om meer bekendheid te genereren deed Het Proathuys in juli 1970 mee aan de landelijke rage van “Dakzitten”. De 16-jarige Joost Storreveld uit Beverwijk wist op het dak van het Proathuys met boven zich een parasol het wereldrecord dakzitten met tien uur te verbeteren en kwam uit op totaal 150 uur dakzitten. In 1971 werden Tom en Marieke Bey eigenaar van deze bar en doopten het om in discobar “De Tronk”. De Tronk werd ‘wereldberoemd’ door dit enthousiaste uitbatersechtpaar. Tom plakte de kenmerkende stickers met die Stones-tong op werkelijk alles wat hij tegenkwam in binnen-en buitenland. Als je in Amsterdam bijvoorbeeld de route van de stickers volgde die begon bij het Centraal Station kwam je automatisch uit in Ommen bij de man met de naam “Tom”. De Tronk was Tom en Tom was de Tronk.

Route 66
In de buurtschap Emsland met het adres U 4/6, tussen Ommen en Witharen was sinds 1940 een constructiewerkplaats gevestigd van de familie Houtman. Later werd het adres gewijzigd in Balkerweg. In de vijftiger jaren kwam het aannemersbedrijf Knol hier. Vervolgens waren het Jan en Jelly Zwart die onder de naam “Boschzicht” met een café en speeltuin van start gingen. Ze woonden in het huis ernaast. Ook kwam er een bezinepomp. In 1968 werd de horecazaak overgenomen door Bertus Tibben. Hij voegde in 1970 een zaaltje toe aan het complex. De familie Tibben organiseerde in een grote tent ook muziekoptredens met bekende bands. Zij waren de bedenkers van de naam Route 66 voor het etablissement, een link naar een historische autoweg in de Verenigde Staten waarover de Rolling Stones in 1964 een muzieknummer coverden. In 1974 wordt Route 66 aangekocht door de familie Bey. In de verkoopadvertentie van de makelaar omschreven als: “Te koop Route 66, bar-discotheek-dancing met bijbehorend, naastgelegen woonhuis, speeltuin, parkeerplaats en benzinestation. Gelegen aan de Balkerweg te Ommen”. De woning gaat bewoond worden door de familie Bey, het benzinestation wordt ontmanteld en het café omgetoverd tot een discobar waar op ouderwetse wijze feest gevierd kan worden. Niet iedere ouder was er altijd gerust op of hun zoon of dochter wel een goede keus had gemaakt. Gedacht werd aan een donker drinkhol met gevaarlijke hardrockers. Echter, niets is minder waar. Er gebeurde nooit iets en de jeugd vermaakte zich er prima.

In het begin was Jan Sissing disjockey in de Route. Hij begon altijd vanachter de draaitafel met “Route 66” van de band Rolling Stones. Een ijzersterk nummer dat het begin van de avond inluidde en direct voor een juiste sfeer zorgde. Tegen twaalf uur, half één betekende dit nummer ook het einde van de avond. Tom Bey voegde het logo van de Rolling Stones toe: de knalrode lippen en tong, een van de bekendste beeldmerken ter wereld. De Tronk is ook de grondlegger van het in de tachtiger jaren ontstane Tronkvoetbaltournooi. Een weekeind in juli als teams van verschillende horecazaken op sportieve wijze het tegen elkaar opnemen op de Paardeweide in het Laarbos. Tom en Marieke Bey waren begaan met het uitgaanspubliek. Ook in Nijverdal werd nog korte tijd een discobar bestierd. Maar het bleef uiteindelijk toch bij die twee in Ommen. De Tronk en Route 66 waren een begrip in de regio als je van het stevigere werk hield. Tom Bey was een legendarische man en voor iedereen een vriend. Klein van stuk, baard en op klompen, kenmerkte hem. Zich voortbewegend in een VW-busje of lelijk eendje met daarop geverfde reclameteksten. Marieke zorgde voor de administratieve kant van de zaak.

Einde
Maar zoals zo vaak, aan al het goede komt een eind. Route 66 stopt in 1985 en De Tronk in 2003. “Waarom waren er vroeger altijd veel meer leuke kroegen. Toen ik eindelijk de leeftijd bereikte dat ik een beetje uit kon gaan waren alle leuke kroegen in Ommen gesloten”, luidde een reactie op het internet toen bleek dat na Route 66 ook de Tronk ging sluiten. De stappers van toen hebben al meerdere keren een reünie georganiseerd voor het Ommer uitgaanspubliek dat vanaf ongeveer 1965 tot en met de jaren zeventig aan het nachtleven deelnam. Herinneringen werden daar opgehaald over de mooie en bijzondere tijden.

Deel 1 over Uitgaan in Ommen – Favoriet, De Tronk en Route 66 is hier te lezen: Uitgaan in Ommen – Favoriet, De Tronk en Route 66 (1)

Bron: Harry Woertink – 16 mei 2021

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s