Tom Waes kan niet om Ommen heen

OMMEN – De actie vanuit Ommen om het groene hart van Overijssel in het favoriete televisieprogramma Reizen Waes van de Belgische programmamaker Tom Waes te krijgen heeft meerdere reacties opgeleverd.

 Kasteel Eerde hoofdkwartier van de Sterkampen in Ommen.
Foto: OudOmmen

De gemeente Ommen ontbreekt nog in het rijtje. Initiatiefneemster Annie Ekkelenkamp kreeg meerdere reacties van personen en instanties. “Waes Reizen kan niet om Ommen heen”, aldus Annie. Ze doet dan ook een nieuwe oproep aan iedereen om te reageren. Wie ook van mening is dat Ommen zich in de kijker moet zetten kan mailen aan tips@reizenwaes.be. De Stichting Lampyris – die het gedachtengoed van Krishnamurti-in-Ommen in ere houdt – reageerde als volgt:

“Geachte heer T. Waes, Beste Tom,

Naar aanleiding van de correspondentie tussen u en Annie Ekkelenkamp, waarin zij voorstelde om Ommen en met name de aanwezigheid van Krishnamurti in Ommen, in uw programma’s op te nemen, het volgende. Als Stichting Lampyris houden we ons al zo’n 20 jaar bezig om op een verantwoorde wijze Krishnamurti en de Sterkampen de juiste plaats in de geschiedenis te geven. Dit niet alleen in Ommen, maar ook in de (inter)nationale geschiedenis van de jaren 20 en 30 van de vorige eeuw. Annie Ekkelenkamp heeft al enigszins aangegeven welke impact de Sterkampen hadden in Ommen. Daarbij kan ook nog vermeld worden dat honderden journalisten uit de gehele wereld naar Ommen kwamen om daar verslag te doen van deze bijeenkomsten. De toespraken van Krishnamurti werden life uitgezonden over de hele wereld. Beroemdheden zoals de dirigent Leopold Stokowski (New York Philharmonic Symphonic Orchestra) kwamen naar Ommen om met Krishnamurti te spreken. Het Sterkamp zelf werd aangelegd door het architectenbureau Brinkman en Van der Vlugt, de ontwerpers van de Van Nelle fabriek in Overschie (bij Rotterdam), die tot het Werelderfgoed behoort. Het zijn slechts enkele voorbeelden.

Wandelgids
Als Stichting hebben we deze geschiedenis vorm gegeven in onze Wandelgids Krishnamurti in Ommen. Wandelen langs vergeten paden, die inmiddels een tweede druk heeft beleefd. Op verzoek sturen we u graag een exemplaar. Daarnaast verlenen we onze medewerking aan allerlei programma’s door diverse media. Dit mede vanwege onze ervaring in presentaties en ons beeld- en geluidsarchief dat we graag ter beschikking stellen aan de media en voor wetenschappelijk onderzoek. Enkele jaren geleden hebben we een documentaire laten maken, die nog eens het unieke karakter van deze gebeurtenissen onderstreept. U kunt deze inzien op https://www.youtube.com/watch?v=PV8VHVxP8oE&t=68s. Ook onze site www.krishnamurti-in-ommen.nl geeft veel informatie. Er zou nog veel meer te vertellen zijn, maar we hopen u hierbij nieuwsgierig gemaakt te hebben naar deze bijzondere gebeurtenissen, en zijn uiteraard in alle opzichten bereid om medewerking te verlenen aan een eventuele uitzending.
Vriendelijk groetend, namens de Stichting Lampyris, Siem van Eeten”.

Bron: Harry Woertink – 3 maart 2021

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s