Historisch Museum Ommen van oud naar nieuw (5)

Het Historisch Museum in Ommen wordt vernieuwd. Eerder bekend als “Oudheidkamer” en “Streekmuseum” opent het Historisch Museum dit jaar de deuren van het nieuwe museum. In de aanloop naar de ingebruikname een reeks artikelen over de historie; dit is deel 5.

 Koninklijk bezoek in 1998 met v.l.n.r.: Jan Mulder, Ted Aarents, Harry Woertink, Henk Soer en koningin Beatrix.
Foto: OudOmmen
Zie voor meer foto’s de albums (en subalbums) “Molen Den Oordt / Streekmuseum” en “2021/01 – Inrichting nieuwbouw”.

Levend museum
Na de uitbreiding in 1986 is het leuk in het museum, voor zowel bezoekers als voor de vrijwilligers. Aan beiden is geen gebrek. Na het afscheid van Gerard Kelderman treedt in 1996 Henk Soer aan als beheerder. Soer weet samen met de vrijwilligers het museum op te krikken tot een levend museum. Een museum waar de bezoeker op prettige wijze kennis kan maken met de historie van Ommen en omgeving. Met de vele aansprekende nevenactiviteiten stijgen ook de bezoekersaantallen. Behalve de eigen collectie zijn er regelmatig wisselexposities, boek- en antiektaxaties, films en bevrijdingstentoonstellingen. Ook is er de start van de jaarlijkse Open Monumentendag en worden jaarlijks populaire bustochten georganiseerd. Verder worden in de vakanties de Sallandse zomermarkten gehouden en de jaarlijkse bloemententoonstellingen samen met Groei en Bloei en de Bijenvereniging.

Koninklijk bezoek
Hoogtepunt in het bestaan van het museum was het museumbezoek door Koningin Beatrix op 24 maart 1998. Bij haar aankomst in Ommen mocht Ellenoor van der Veen uit Lemele op haar (negende) verjaardag een bosje groene rozen aan de Koningin aanbieden. De mensen stonden rijen dik opgesteld om maar geen glimp te missen van het koninklijk bezoek aan Ommen. Het leek op een heuse Koninginnedag. Eerst bracht Beatrix een bezoekje aan het Tolhuis. Streekmuseum-voorzitter Jan Lucas had de eer had om de Koningin samen met een stralende burgemeester Bernard Kobes rond te leiden. Toen twee in Sallandse klederdracht gestoken poppen gepasseerd waren kwam Beatrix voor een eeuwenoud weefgetouw te staan waar Guusje Muller aan het weven was. “O, u bent echt!” lachte de Koningin Guusje toe. De Koningin bleek grote belangstelling te hebben voor het museum die voor haar komst nog even extra was opgepoetst. Na de rondleiding bood burgemeester Kobes een gouden Ommer vijfje aan die ter gelegenheid van Ommen 750 jaar zijn uitgegeven. “Een heel mooi museum”, luidde het compliment van de Koningin na afloop.

Maalvaardig
De combinatie museum en molen maakt het extra aantrekkelijk naar het museum te komen. De uit 1824 daterende zeskantige stellingmolen is van oorsprong een houtzaagmolen, maar kon naderhand ook malen. Na de restauratie van de molen in 1963 kon de molen wel weer draaien, maar nog niet malen. Met het aanbrengen van onder andere een maalstoel en bijbehorend maalwerk door vrijwilligers van de Stichting Ommer Molens werd de molen sinds juni 1999 weer maalvaardig zodat na 36 jaar de bezoekers ook zien konden hoe een molen echt werkt. In 2002 verkreeg het museum het predicaat “Geregistreerd Museum”. Na bijna 13 jaar beheerder te zijn geweest werd Henk Soer op 26 oktober 2009 uitgezwaaid met een feestelijke receptie.

Cultuurhistorisch Centrum
Op 12 mei 2016 komt een fusie tot stand met de historische vereniging HKO, die in de Carrousel onderdak vindt. Vanaf dan is het Streekmuseum geen stichting meer maar maakt onderdeel uit van de vereniging Cultuurhistorisch Centrum Ommen, waar de voormalige HKO ook onderdeel van wordt. Dit alles met als doel het museum en de historische vereniging onder één dak onder te brengen op een locatie in en rond de molen waar het museum is gevestigd. Een idee dat in 2004 al is ontstaan en toen in gang werd gezet door de besturen van het Streekmuseum en de historische vereniging HKO met de lancering van een heel ambitieus plan “Drommen naar Ommen”.

Historisch Museum
Het duurt dan tot 28 november 2019 als de gemeenteraad van Ommen een besluit neemt tot uitbreiding van het bestaande museum. Er moet een historisch museum komen met eveneens ruimte voor een toeristisch informatie punt. Voor de (ver)bouwkosten wordt een bedrag van totaal 440.000 euro uitgetrokken. Eindelijk gaat dan, na vele jaren, een lang gekoesterde wens in vervulling. De raad vraagt bij de uitbreiding van het museum rekening te houden met de mogelijkheid van het zaagvaardig maken van de molen, een vurige wens vanuit de Stichting Ommer Molens.

Meer over “Historisch Museum Ommen van oud naar nieuw” in een volgende aflevering. Zie ook deel 1, deel 2, deel 3 en deel 4 van deze serie.

Bron: Harry Woertink – 23 februari 2021 | Overname van dit artikel is alleen toegestaan met vermelding van bron: “OudOmmen.nl – Harry Woertink”.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s