Oproep aan Reizen Waes voor tv-opname in Ommen, het mooie Hanzestadje aan de Vecht

OMMEN – Als het aan Annie Ekkelenkamp uit Ommen ligt wordt Ommen binnenkort onderwerp in het favoriete televisieprogramma Reizen Waes. De Belgische programmamaker Tom Waes deed onlangs een oproep voor tips.

 Kasteel Eerde was destijds het hoofdkwartier van Krishnamurti.
Foto: OudOmmen

Volgens Annie Ekkelenkamp moet er voor Ommen ook plek zijn in het programma. Ze is al jaren fan van het reisprogramma, dat eerst op de Belgische tv werd uitgezonden en nu ook op de Nederlandse tv (NPO3). “Tom Waes gaat op avontuur met tips van kijkers in de hand. Ook plekken in Nederland staan op zijn programma. Reizen Waes heeft een grote toegevoegde waarde omdat de onderwerpen vanuit een andere, steeds verassende optiek worden gecomponeerd. Geweldig en ontluikend!”, aldus een enthousiaste Ekkelenkamp, die Tom Waes twee “unieke” tips heeft gegeven over, zoals ze het zelf omschrijft, “het mooie Overijsselse Hanzestadje aan de Vecht, met hele mooie historische kenmerken”.

Ommen op de kaart
De eerste tip gaat over Krishnamurti die Ommen op de kaart zette met zijn duizenden aanhangers uit de hele wereld: “In 1926 kwam Jiddu Krishnamurti naar Ommen met Kasteel Eerde van wijlen baron Philip Dirk van Pallandt om zijn wereldcentrum “Orde van de Ster in het Oosten” te stichten, het belangrijkste spirituele centra ter Wereld. Het mooie Ommen stond in een klap op de kaart van Nederland met het nieuws van deze Oosterse wijsgeer: er kwamen duizenden mensen uit wel 50 verschillende landen naar het natuurrijke landgoed Eerde. Zelfs treinen uit o.a Bazel, Wenen, Berlijn enz, enz, stopten op het kleine stationnetje in Ommen. Later schonk baron van Pallandt zijn achttiende-eeuwse stamslot met inbegrip van 1700 hectare bos cadeau aan Krishnamurti. Jaren later gaf Jiddu Krishnamurti het terug: hij wilde geen aardse bezittingen. Krishnamurti had het altijd over Broederschap. Kasteel Eerde leent zich uitstekend voor mooie opnames. Ik hoop dat onze aimabele burgemeester Hans Vroomen U dan een rondleiding wil geven of misschien de kleindochter van baron van Pallandt of anders onze geliefde oud-burgemeester Bernard Kobes”, aldus Annie Ekkelenkamp in de e-mail die ze naar Waes in Antwerpen heeft gestuurd.

Scouting
De tweede tip van Annie gaat over scouting en Ommen: “In 1923 schonk Baron van Pallandt delen van zijn landgoed aan de Padvinderij, een trainingscentrum voor scoutingleiders. Grote zomerkampen werden in Ommen op het landgoed georganiseerd naar het voorbeeld van Lord Baden Powell. Nog steeds komen er honderden scouts elk jaar naar Ommen. Als tienjarig meisje kwam Prinses Beatrix met haar Scoutinggroep naar landgoed Eerde. Tot op de dag van vandaag is er op dat kampeerterrein alleen een kraantje voor stromend water en wordt er gekookt op open vuurtjes”. Burgemeester Hans Vroomen is gevraagd om de tips van Annie te ondersteunen. Meerdere inwoners zijn gevraagd hetzelfde te doen. Overigens heeft Annie inmiddels een e-mail uit België terug: “Hartelijk bedankt voor de teasende tip! We nemen alle tips ter harte en pluizen ze met plezier uit. Mochten we je hulp nog verder willen inschakelen, dan hoor je ons! Warme groet! De redactie van Reizen Waes”.

Wie ook van mening is dat Ommen zich in de kijker moet zetten kan mailen aan tips@reizenwaes.be

Bron: Harry Woertink – 13 februari 2020

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s