Vroeger kon je op het hoogste punt van de Lemelerberg nog alle kanten opkijken. Echter, door de jaren heen nam op de Lemelerberg steeds meer bos de plaats in van heide.
Foto 1950: Lemelerberg, Monument met Panorama, toen je nog alle kanten op kon kijken.
Afbeelding: OudOmmen
“Daarom is het kappen van bomen historisch goed te verklaren”, zegt Harry Woertink, die zich in de historie van de Lemelerberg heeft verdiept. “De commotie over de bomenkap is ongefundeerd en begrijp ik ook niet. Het gebied dat vorig jaar reeds gekapt werd heeft zich al heel goed hersteld. Met het kappen van bos en vitale heide uit te breiden en het gebied te herstellen keert het prachtige (uit)zicht op de berg weer terug. Met het herstel van het landschap komt de Lemelerberg weer onder het bos vandaan en zal straks ook vanuit de omgeving beter zichtbaar worden, net als vroeger” aldus Woertink.
Natura 2000
Het nu nog resterende heidegebied op de Lemelerberg is voor Europese begrippen uniek. Bossen wisselen zich af met heidegebieden, bronnetjes, jeneverbesstruwelen en zandverstuivingen. De Lemelerberg is een van de 24 Natura 2000 gebieden die geheel of gedeeltelijk in Overijssel liggen. Dankzij subsidie van de provincie heeft Landschap Overijssel de kans deze natuurparel te beschermen. Bij de plannen wordt ook rekening gehouden met de cultuurhistorie: Park 1813 met de Gedachtenishoek valt eveneens onder het herstel.
Heidegebied
De Lemelerberg was ooit één groot uitgestrekt heidegebied zonder veel bomen. De heide ontstond doordat er schaapskudden op graasden en heideplaggen werden gestoken. Het gebruik is in de loop der tijd veranderd. Werd in het verleden de berg gebruikt voor het hoeden van schapen, tegenwoordig wordt deze vooral gezien als plek waar de natuur nog vrij spel heeft. De Lemelerberg kent een lange historie die terug te vinden is in de verschillende bodemlagen. De belangrijkste natuurlijke laag is de stuwwal met daarop een laag smeltwaterdalen die op sommige plekken een ingesleten dal vormen. In de ijzertijd gingen mensen de iets voedselrijke bodems bewerken tot kleine akkertjes met walletjes eromheen. Aan de westkant van de Lemelerberg zijn deze, de zogeheten raatakkertjes nog te vinden. Verder zijn de middeleeuwse wegen met karresporen terug te vinden. Als de omliggende buurtschappen Lemele, Archem, Giethmen en Dalmsholte ontstaan komen er paden van buurtschap naar buurtschap en tal van schaapskooien.
Zie ook het eerdere artikel over dit onderwerp: De Lemelerberg wordt weer zichtbaar (22 juni 2018).
Bron: Harry Woertink – 16 november 2020
Ik heb het verhaal gelezen over de herinrichting van de lemerberg , toch vind ik het jammer dat al deze bommen worden gekapt ,
Ook las ik dat ze het terug willen brengen zoals het de jaren vijftig was ,mijn opvatting is we leven in deze tijd , wel vindt ik dat er onderhoud aan bossen gepleegd moet worden .
CO2 uit stoot is niet te helemaal te vermijden, maar je kunt wel ergens anders compenseren bijvoorbeeld bomen te laten planten , en niet te veel bomen kapoen zoals je nu gebeurd op de lemerberg maar ook op de Veluwe .
Dit is mijn menig , maar natuurlijk mogen anderen anders denken, we leven gelukkig in een vrij land. .
LikeLike
Bas’t Hart, Het kost al de grootste moeite om de heide te onderhouden door te veel stikstof en droogte. Veel heide wordt overwoekerd door gras en door droogte zie je op tal van plaatsen heide die is afgestorven en waar nu gras of mossen het overnemen. Massaal kappen is tegengesteld aan wat juist zou moeten en dat is bomen planten. Wat er nu gebeurd is dat we de huidige natuurwaarde met bos verruilen voor een andere die zeer intensief onderhouden moet worden. Besteed het geld liever aan onderhoud van bestaande bossen. Goed onderhouden bos is met ons huidige klimaat vele malen bestendiger dan heide. Ik weet dat er een opdracht ligt om de natura 2000 plannen uit te voeren om meer heide te ontwikkelen maar deze plannen zijn met de huidige kennis voor wat betreft omvorming naar heide absoluut achterhaald.
LikeLike
Deze zomer ben ik de Lemelerberg over gefietst en ben enorm geschrokken van de kaalslag. We maken ons heel druk over de regenwouden van de Amazone en in onze “achtertuin” maaien en hakken we alles weg. Zonde!!!
LikeLike
Ik wil de geïnteresseerden in de Lemelerberg vragen om eens de website van Landschap Overijssel te bezoeken. Daarin staat uitvoerig beschreven wat de achterliggende gedachte is m.b.t. de werkzaamheden op de Lemelerberg. Als je na het lezen van deze informatie dan de Lemelerberg wéér eens bezoekt, kijk je er waarschijnlijk met heel andere ogen na. Het zelfde geldt voor de werkzaamheden in bijv. Eerde. Veel plezier bij het lezen !.
LikeLike