OMMEN – In de nieuwste uitgave van het Ommer historisch tijdschrift De Darde Klokke (195) antwoord op de vraag wat een ijskelder is en de functie.
De jongste uitgave van het Ommer historisch tijdschrift De Darde Klokke (195).
Steeds meer mensen bezoeken al wandelend of fietsend het prachtige landgoed Het Laar in Ommen. Menigeen zal ook langs de ijskelder van Het Laar gekomen zijn en zich afvragen wat moet die deur daar in dat heuveltje. Van de 10 ijskelders die in Salland nog bewaard zijn gebleven heeft Ommen er vier en ze zijn allemaal uniek, twee ijskelders behoren tot de mooiste ijskelders van Nederland. In Eerde, Vilsteren, de Ommerschans en in Het Laar zijn deze ijskelders als “verborgen” cultureel erfgoed te vinden. Nu de wereld in de ban is van het Coronavirus heeft De Darde Klokke een verhaal over de Spaanse Griep die in de zomer van 1918 in Nederland heerste. Ook inwoners van Ommen ontkwamen niet aan de Spaanse griep. In de stad zelf maar ook in de buurtschappen werden mensen ziek en kwamen te overlijden. Een tweede golf stak een jaar later op. Bijna nog erger dan een jaar eerder. Wel werden er toen maatregelingen getroffen om het virus te beperken. Deze tweede golf duurde tot maart 1920.
Landgoed Junne
Landgoed Junne bestaat 300 jaar. De geschiedenis begint in 1718 als Werner van Pallandt erve “de Brakel” aankoopt. Verschillende eigenaren zijn er in die 300 jaren geweest. In mei 2018 werd het landgoed gekocht door verzekeraar ASR. Niet alle boerderijen zijn in bezit van het landgoed: vijf zijn in particuliere handen. Vroeger werden de schapen op de hei geweid door jongeren. Hun loon bestond uit kost en inwoning en wat geld voor de vaak kinderrijke gezinnen. Men had dan weer een eter minder en dat scheelde weer. Vroeger was Ommen omsloten door tolwegen en tolbruggen. Op bijna alle toegangswegen naar de stad moest men tol betalen om van de weg gebruik te mogen maken. In De Darde Klokke alle tolhuizen in Ommen op rij. In het nieuwe nummer ook aandacht voor de beeldbepalende molen De Lelie. Deze in 1846 gebouwde molen blijft behouden als de gemeente de molen aankoopt. Eigenaar Hendrik Oldeman moet er een veer voor laten bij de verkoop, maar bereikt wel zijn doel om de Lelie grondig te laten restaureren zodat deze weer als korenmolen zijn werk kan doen. In 1976 is het dan eindelijk zo ver dat de molen weer kan draaien en malen met molenaar Anton Wolters. Abonnees van de kwartaaluitgave van De Darde Klokke krijgen het tijdschrift thuis toegestuurd. Losse nummers van De Darde Klokke zijn te koop bij Read Shop aan de Kruisstraat 3 in Ommen.
Bron: Harry Woertink – 12 juni 2020