Padvinders vieren jubileum met Nationaal Kamp in Ommen – Walkie Talkie doet verslag

Ommen stond van 1 augustus tot en met 10 augustus 1950 volledig op z’n kop met de komst van ruim 7500 padvinders uit binnen- en buitenland op het “Nationaal Kamp”, ter gelegenheid van het 40-jarig bestaan van de Nederlandse Padvinders Vereniging.

 Kaart van het Nationaal Kamp, afgedrukt in Walkie Talkie no. 1.
Zie voor meer afbeeldingen het album “Nationaal Kamp”.

Voor Ommen een gigantisch groot evenement, waar meerdere locaties bij betrokken waren, met de Padvindersboerderij als hoofdkwartier. Koningin Juliana bracht een bezoek aan Ommen en een dag later was ook prins Bernhard te gast op het Nationaal Padvinderskamp.

Walkie Talkie
Tijdens het 10-daagse Nationaal Kamp werd een krant uitgegeven met de naam “Walkie Talkie” die telkens verslag deed van de evenementen. Hoofdredacteur was Carel Enkelaar. De redactie en administratie van Walkie Talkie waren gevestigd in de Padvindersboerderij aan de Koesteeg. Walkie Talkie werd dagelijks uitgegeven in een oplage van 12000 exemplaren. Behalve verslagen bevat de krant ook foto’s, tekeningen en advertenties. De bijna 70 jaar oude kranten zijn in het bezit gekomen van de website OudOmmen.nl en zijn vanaf nu door iedereen te lezen. Het gaat om indrukwekkende verhalen die een goed beeld geven van het verloop van het jubileumkamp in 1950. De kranten staan hier: Walkie Talkie

Locaties
De 7000 Nederlandse en 500 buitenlandse padvinders en verkenners, samen goed voor driehonderd verkennerstroepen, sloegen in de zomer van 1950 hun tenten op langs de Vecht en Regge. Als locaties deden dienst kampeerterrein Ada’s Hoeve en De Hoge Oever (Eerde). Verder in Junne en op de Vilsterense heide. De kuil van De Wolfskuil werd gebruikt als plek voor kampvuren en opvoeringen. Het terrein aan de Koesteeg was gedurende het evenement de Kampbrink met een restaurant goed voor 1200 gasten, tentenstraat en podium. Hier was ook plek ingeruimd voor een 11 meter hoge totempaal en Brinkpoort. Tegenover de ingang van de Brink stond de huishoudschool van Ommen. Dit houten gebouwtje met rieten kap was het onderkomen voor de vrouwen die aan het Nationaal Kamp meededen en toen de naam “Squaw Shelter”, schuilhut voor vrouwen kreeg. Het padvinderskamp zorgde voor een ongekende drukte op het NS-station, die zelfs extra personeel had ingeschakeld. Er was een eigen postkantoor op de Brink met ook een eigen poststempel. Voor het geval er deelnemers ziek zouden worden kon het Nationaal Kamp beschikken over een eigen hospitaaltje met 30 bedden. Plaatselijke middenstanders deden goede zaken tijdens het kamp. Om verzuring van melk te voorkomen werd gewerkt met melkpoeder. Met een speciale telefoonaansluiting was het padvinderskamp te bereiken onder de nummers 221 en 37.

Koningin Juliana
Als officiële opening van het padvinderskamp defileerden de 7500 deelnemers op de Markt voor koningin Juliana. Daarmee werd tevens de verbondenheid tussen Ommen en de padvinderij onderstreept. “Hoteliers en winkeliers timmerden in allerijl versieringen aan de gevels. Zij hadden hun feestverlichting weer uit de kast gehaald” aldus de krant Walkie Talkie, die verslag doet van het bezoek van de vorstin op 2 augustus 1950. Colonnes padvinders marcheerden door Ommen. “In de straten hoorde men Amsterdamse, Limburgse, Brabantse, Zeeuwse, Groningse en Haagse dialecten, die bijna het korte Sallands overheersten. Zo was de stemming gistermorgen in Ommen-stad. Gisteren tussen tien en twee”, aldus Walkie Talkie. Ook burgemeester C.E.W. Nering Bögel krijgt in de krant het woord: “Ommen, dat van zo nabij ontwikkeling en groei van de padvindersbeweging heeft meegemaakt, verheugt zich zeer in het Nationaal Kamp. De padvinders zijn hier steeds geziene gasten geweest, ook door hun voorbeeldig gedrag en het was een gelukkige gedachte van de Nationale Padvindersraad om dit jubileumkamp, een mijlpaal in de beweging, in Ommen te doen houden, waar reeds zovele hoogtepunten zijn gevierd”, aldus de burgemeester van Ommen.

Bron: Harry Woertink – 28 april 2020

Een gedachte over “Padvinders vieren jubileum met Nationaal Kamp in Ommen – Walkie Talkie doet verslag

  1. Alweer een prachtig artikel van Harry Woertink!

    Dit keer over de padvinderij in Ommen in het jaar 1950.
    Mooi zijn ook de krantenberichten uit die tijd in Walki Talkie.
    Heel informatief, het schetst een mooi beeld van de internationale padvinderijbijeenkomst in Ommen.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s