Dieks Horsman bijna 90 jaar en nog steeds actief met lokale geschiedenis

DALMSHOLTE – Nog enkele dagen dan is Dieks Horsman uit Dalmsholte 90 jaar. De krasse Horsman is erg actief.

 De bijna 90-jarige Dieks Horsman schrijft zijn verhalen op de computer.
Foto: Harry Woertink

Met name zijn kennis over de geschiedenis van de buurtschappen is groot. Vanachter zijn laptop schrijft Horsman die geschiedenis op, waar met name de lezers van het Ommer historisch tijdschrift De Darde Klokke van kunnen profiteren. Heel wat verhalen zijn van zijn hand verschenen en gepubliceerd.

Niet stil zitten
Fredrikus (Dieks) Horsman (Dalmsholte 31 maart 1930) woont met zijn vrouw in zijn geboortehuis aan de Dalmsholterweg. Hij trouwde op 16 april 1964 met Diene Endeman (Dalfsen 26 september 1934). Het echtpaar kreeg zeven kinderen. “We genieten van de rust, al zitten we niet stil. We kunnen alles nog zonder hulp. Dankzij onze elektrische fietsen kunnen we nog altijd genieten van het moois dat Ommen te bieden heeft”, glundert Horsman. “Ons boerenbedrijf stopte in 1998. Ik was toen 68 jaar. Ik kwam Jan Brouwer tegen. Ik kende hem als directeur van de school in Dalmsholte , maar hij was ook voorzitter van de net opgerichte historische vereniging. “Dieks” zei hij. De historische vereniging is net iets voor jou. Steeds meer boerderijen worden woonboerderijen. Het is goed dat we de ontstaansgeschiedenis van de boerderijen in Ommen in kaart brengen. Ik heb me toen beschikbaar gesteld voor de werkgroep boerderijen en veldnamen. In de loop van de tijd hebben we zo’n 400 boerderijen bezocht. Per boerderij hebben we de geschiedenis geregistreerd”, aldus Horsman.

Kennis van de geschiedenis
Zijn kennis van de geschiedenis is ook bij anderen niet onopgemerkt gebleven. Dieks mocht regelmatig samen met zijn vrouw op pad voor een diapresentatie over historische boerderijen. In de loop van de jaren werden in de regio ruim 100 bijeenkomsten bezocht. Ook was Horsman regelmatig in het Streekmuseum om rondleidingen te geven. “Allemaal heel mooi om te doen, maar ben daar nu mee gestopt”, aldus Horsman. De interesse in de geschiedenis zat er bij mij al heel vroeg in zonder dat ik dat zelf in de gaten had. Als we als schoolkinderen naar de lagere school over de Lemelerberg liepen was ik bezig met gedichten of met het vertellen van verhaaltjes”, vertelt Horsman. “Het schrijven, vertellen en lezen is altijd gebleven. Ook zang en muziek zijn mijn hobby’s. Toen ik 78 jaar was heb ik me een laptop en printer aangeschaft. Eerder schreef ik alles met de hand, maar dan moesten anderen het weer overtypen. Aan de computer beleef ik veel plezier”.

Het vele vrijwilligerswerk voor de Gereformeerde kerk, voor zangvereniging De Lofstem en voor het schoolbestuur zijn al eerder beloond: op 29 april 1997 mocht Horsman een Koninklijke onderscheiding in ontvangst nemen. De verjaardag op 31 maart wordt in klein verband thuis gevierd vanwege de coronacrisis. Horsman hoopt op 26 september een groter feest te kunnen vieren als zijn vrouw jarig is.

Bron: Harry Woertink – 20 maart 2020

3 gedachten over “Dieks Horsman bijna 90 jaar en nog steeds actief met lokale geschiedenis

 1. Beste Dieks,
  Van harte gefeliciteerd met jouw 90 ste verjaardag.
  Ik wens je nog jaren van gezondheid toe en dat je nog maar veel van je laten horen mag.
  Bedankt voor je mooie verhalen.
  Gerrit Volkerink

  Like

 2. Beste Dieks,
  namens de hist wgp Lemelerveld van harte gefeliciteerd en het allerbeste gewenst. Dank voor de hartelijke samenwerking die wij steeds van jou mochten ontvangen.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s