OMMEN – Op maandag 6 april vindt op de Besthmenerberg onder de gemeente Ommen de officiële onthulling plaats van een nieuw gedenkmonument voor Kamp Erika.
Het vervangen van het houten kruis in 2017 van het huidig monument.
Foto: Harry Woertink
Op Kamp Erika werden tijdens de Tweede Wereldoorlog gevangenen vernederd, gemarteld en vermoord. Het is 75 jaar geleden dat dit beruchte gevangenkamp werd gesloten nadat de Duitse bezetter capituleerde.
Initiatiefnemer is het Cultuurhistorisch Centrum Ommen (CCO). Volgens het CCO had het bestaande gedenkmonument niet meer de uitstraling en waarde die het werkelijk verdiende. Om de geschiedenis van de Besthmenerberg blijvend te herdenken zijn de Ommer kunstenaars Eric Schutte en Frank Meijerink ingeschakeld. Zij hebben gekozen voor een vorm van het monument waarbij aan de slachtoffers van Kamp Erika meer recht wordt gedaan. Ook de geschiedenis van de Besthmenerberg is beter zichtbaar gemaakt. Niet alleen wat betreft Kamp Erika maar ook die van de Sterkampen van de theosofische beweging “De Orde van de Ster in het Oosten”. Het herdenkingsmonument kon gerealiseerd worden dankzij financiële bijdragen van onder andere de provincie Overijssel en de gemeente Ommen en de medewerking van Staatsbosbeheer als grondeigenaar.
Informatieve en ceremoniële functie
Het ontwerp van het nieuwe gedenkmonument heeft een informatieve- een ceremoniële functie en bestaat uit vier gelijke betonnen elementen van twee bij twee meter die – gegroepeerd in een X-as – een tijdlijn vormen. In de blokken zijn de jaartallen zichtbaar waarop de Besthmenerberg geschiedenis schreef. Daarbij gaat het om contouren van de houten zwarte barakken die dienst deden als onderkomen van de gevangenen en ook het silhouet van Krishnamurti, de leider van de Sterkampen komen nadrukkelijk naar boven. De vier blokken verbeelden telkens een andere tijd: wit voor de positieve tijd van de Sterkampen; zwart voor Kamp Erika; antraciet voor het eerste jaar na de oorlog (Kamp Erica met een c) en grijs voor de huidige tijd. De laatste steen bevat informatie en is tevens bedoeld als een zitelement. De meest centrale en hoogste steen is die van Kamp Erika.
Onthulling
Het bestuur van het CCO nodigt iedereen uit om op 6 april bij de onthulling van het nieuwe monument aanwezig te zijn. Vanaf 18.15 uur wordt vanaf de parkeerplaats aan de Steile Oever een korte wandeling gemaakt naar het monument, waar om 18.30 uur de officiële onthulling plaats vindt.
Erika en Erica
Het gevangenenkamp Erika was van 1941 – 1945 een plek van ontberingen, pijn, vernederingen en veel leed. Van 1924-1938 werden hier de Sterkampen gehouden. Tot 1929 was Krishnamurti jaarlijks aanwezig. In 1940 viel het terrein in Duitse handen en deed eerst dienst als gevangenenkamp. Vanaf mei 1943 is Kamp Erika in gebruik geweest als doorvoerkamp voor Duitse werkkampen. Na de oorlog kreeg het kamp de naam Erica (met een c) en deed het dienst als interneringskamp voor opgepakte Nederlanders. Op 31 december 1946 werd Kamp Erica gesloten.
Bron: Harry Woertink – 12 maart 2020
Mijn vader Johannes de Vries was een bewaker op kamp Erika na de oorlog
LikeLike
Waren veel mensen uit Nijverdal in het kamp Erica dat wil ik graag weten.
Groeten Henk Voortman.
LikeLike