Kasteel Eerde krijgt zichtlijn terug

OMMEN – De zichtlijn van kasteel Eerde bij Ommen komt weer terug. Natuurmonumenten is deze week begonnen met het herstellen van de zichtlijn vanaf kasteel Eerde tot aan de ‘woeste gronden’ met bos en hei in de Boswachterij Ommen.

Zichtlijn Eerde hersteldDe zichtlijn van kasteel Eerde bij Ommen wordt door Natuurmonumenten hersteld.
Foto: Harry Woertink
Zie voor meer foto’s het album “2019 – Herstellen zichtlijn”.

De zichtlijn is er ooit eerder geweest, maar werd onderbroken door later geplante bomen. Het gaat om bijna twintig robuuste beuken en eiken, waarvan sommigen wel een eeuw oud zijn. Daarvoor in de plaats worden welgeteld 128 jonge eiken teruggeplant, in een dubbele laan aan weerszijden van de door te trekken oprijlaan van het uit 1715 daterende kasteel, de Kasteellaan. De nieuwe oprijlaan buigt straks achter het koetshuis bij de kantoren van Natuurmonumenten af naar de parkeerplaats voor medewerkers. Bezoekers kunnen straks na die afslag verder wandelen naar de woeste gronden van de boswachterij Ommen, via een graspad door bloemrijk grasland. De nieuwe bomen worden komend voorjaar geplant in de zelfde maatvoering als langs de Kasteellaan.

Frans classicisme
Kasteel en landgoed Eerde zijn uniek voor Nederland. Het oorspronkelijke ontwerp uit het begin van de achttiende eeuw, volgens het Frans classicisme, is gaaf bewaard gebleven en een zeldzaam voorbeeld van tuinarchitectuur. De werkzaamheden zijn eigenlijk het laatste stukje in de symmetrische tuinkunstpuzzel die Landgoed Eerde is. Met het herstel van de beukencarré en het Grand Canal is het levende tuinkunst museum op landgoed Eerde weer compleet. Om de ontbrekende schakel tussen de Kasteellaan en het Grand Canal uit te kunnen voeren moet grotendeels Boswachterij Ommen van Staatsbosbeheer worden aangedaan. Totaal maken 11 eiken en 7 beuken plaats voor 128 eiken. Naast het herstellen van de zichtas vinden momenteel ook werkzaamheden plaats achter het kasteel. Daar wordt het zogeheten ‘beukencarré’ hersteld. Diverse bomen zijn aangetast door zwammen en maken 41 bomen plaats voor 108 beuken in de carrévorm met in het midden een prachtig doorzicht richting de Regge. Afgelopen winter viel zo’n beuk op de sporthal van de Internationale School Eerde die in het kasteel is gevestigd.

Steile Oever
Ook heeft Natuurmonumenten het bestaande vlonderpad bij de Steile Oever hersteld. Die was in de loop der tijd eigenlijk onbegaanbaar geworden. Onderlangs kun je nu weer deze steile wand beleven zonder kans op natte voeten als het waterpeil in de rivier stijgt. De Steile Oever is een markant punt op landgoed Eerde. Het gaat om een flink hoogteverschil. Als uitloper van de Besthmenerberg is de Steile Oever een oude afgesneden meander van de Regge. Ter plekke een bijna moerasachtige sfeer. De Steile Oever is niet alleen uniek om zijn steile oevers maar ook om het prachtig zicht op een oude rivierloop van de Regge, de huidige rivier en in de verte de aan de overkant van de rivier gelegen buurtschap Archem.

Tien-jarenplan
Om het unieke landgoed goed te kunnen behouden lanceerde Natuurmonumenten in 2009 een tien-jarenplan genaamd ‘Eerde 2020′. De afgelopen jaren zijn allerlei deelprojecten uitgevoerd, zoals het opknappen van het bloemmozaïek in de kasteeltuin en het opnieuw inplanten van het ‘quinconcevak’ in de Frans classicistische stijl. Ook de bel-etage van het kasteel is grondig gerestaureerd. Historische zandwegen zijn hersteld, fietspaden voorzien van een nieuwe deklaag en bankjes gerestaureerd. Heideveldjes zijn opgeknapt en weer met elkaar verbonden. Samen met de pachters streeft Natuurmonumenten naar een duurzame combinatie van landbouw en natuur. Dit plan wordt financieel mede mogelijk gemaakt door de Nationale Postcode Loterij, Provincie Overijssel en Gemeente Ommen.

Bron: Harry Woertink – 22 oktober 2019

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s