Ada’s Hoeve Ommen geopend op Open Monumentendag

OMMEN – Het Scouting Buitencentrum Gilwell Ada’s Hoeve aan de Zwolseweg 17 in Ommen is op 14 september tussen 13 en 17 uur een van de opengestelde monumenten op de Open Monumentendag.

 Een uit een boom gezaagde ‘scout’ overziet het terrein van Gilwell Ada’s Hoeve.
Foto: Harry Woertink
Zie voor meer foto’s het album “Open Monumentendag 2019”.

Een buitengewone kans om kennis te maken met diverse historische en monumentale objecten variërend van kampeerterrein tot een openluchttheater, boerderij en schapenschuur. Bezoekers mogen vrij rondkijken op het voorterrein. Bij de monumentale zaken staan informatiebordjes. Ook kan een korte wandeling van maximaal dertig minuten gemaakt worden langs enkele monumentale aspecten van het terrein. Scouting Buitencentrum Gilwell Ada’s Hoeve is een prachtig kampeerterrein waar scouts (en niet-scouts) op een authentieke manier kunnen genieten van scouting. Kamperen, pionieren, vuur stoken, vlot varen, het kan er allemaal. Dat dit scoutingterrein oog heeft voor historie is te zien als een bezoekje is gebracht aan het terrein. Via een korte wandelroute met informatieborden komt men langs de boerderij, de schapenschuur, de voetstap van Baden Powell, het Jamboreehuis (hoofdkwartier tijdens de Europese Jamboree in 1994 en de Wereld Jamboree in 1995), en de monumentale totempaal van bijna 14 meter uit 1960 gemaakt door twee scouts uit Singapore. Bijzonder is ook uit een boom gezaagd figuur van een scout. Verder kan een kijkje genomen worden in het magazijn, dat in de vijftiger jaren werd gebouwd via de actie ‘een heitje voor een karweitje’.

Baron van Pallandt van Eerde
Als eigenaar van Landgoed Het Laar bood in 1923 Philip Dirk baron van Pallandt van Eerde Ada’s Hoeve aan om te gebruiken voor het geven van zogenaamde Gilwell trainingen voor het opleiden van scoutingleiders. Vandaar ook de naam Gilwell Ada’s Hoeve. In 1935 verkocht Van Pallandt de Gilwell Ada’s Hoeve met 44 ha grond aan de NPV (Nederlandse Padvinders Vereniging). Nadat in 1973 de NPV fuseerde met de padvindersverenigingen voor katholieken en meisjes en verder ging als Scouting Nederland, verloor Gilwell Ada’s Hoeve de functie van landelijk trainingscentrum. Maar het bleef een bruisend landelijk kampeerterrein, dat zich sinds 2015 het eerste SCENES (Scout Centres of Excellence for Nature and the Environment) terrein in Nederland mag noemen. “Was er niet zo’n nauwe betrekking geweest tussen één der eerste Haagse padvindersgroepen en Philip D. Baron van Pallandt van Eerde, ons buitencentrum zou op elke andere plaats in Nederland hebben kunnen staan, maar nauwelijks op een even goede en mooie als thans het geval is”, schreef de NPV, het tegenwoordige Scouting, ooit eens in een van haar brochures. In de loop van de jaren is de geschiedenis van de Nederlandse padvindersbeweging als het ware vergroeid met Ommen. Dankzij baron Philip Dirk van Pallandt zijn er al meer dan een eeuw scoutingactiviteiten in Ommen. Op Landgoed Eerde sinds 1913 en op de Gilwell Ada’s Hoeve sinds 1923. De padvinderij kan beschouwd worden als de bakermat van het toerisme in Ommen.

Naam Ada’s Hoeve
Het pal aan de Vecht gelegen terrein van de Ada’s Hoeve behoorde aanvankelijk tot het landgoed Het Laar. Dit landgoed is in de loop der jaren in eigendom geweest van vele bekende Overijsselse geslachten. In de 18e eeuw kwam Het Laar toe aan het geslacht Sandberg en in het midden van de 19e eeuw kwam het geslacht van Graaf van Regteren van Appeltern hier wonen. In deze periode werd de boerderij Ada’s Hoeve gebouwd en de zogeheten Padvindersboerderij aan de Koesteeg 5. De eerste steen van Ada’s Hoeve werd gelegd door Gravin Ada van Regteren van Appeltern op 8 september 1853. Landgoed Het Laar werd in 1910 gekocht door Rudolf Theodorus baron van Pallandt van Eerde. Na zijn overlijden in 1913 werd zijn neef Philip Dirk baron van Pallandt eigenaar. Door toedoen van baron Philip Dirk van Pallandt werd het terrein van de Ada’s Hoeve nog meer beplant met bomen. Eind 1922 kreeg de NPV het aanbod om Ada’s Hoeve te huren. Van het reeds bestaande kamp Eerde werden hopman Schaap en enkele kamp-Eerde assistenten beschikbaar gesteld voor de kampstaf op Ada’s Hoeve. Op 9 juli 1923 was het historische moment aangebroken dat de Hoofdverkenner J.J. Rambonnet de officiële opening kon verrichten van buiten- en opleidingscentrum “Gilwell Ada’s Hoeve”. Bij verkoop van landgoed Het Laar op 31 oktober 1932 door Van Pallandt aan de gemeente Ommen is de Ada’s Hoeve met de omliggende terreinen alsmede de toenmalige Padvindersboerderij aan de Koesteeg buiten de verkoop gebleven. Nadat deze al vele jaren werden gehuurd kon de Ada’s Hoeve samen met de Padvindersboerderij in 1935 worden gekocht door de NPV.

Rambonnet
Genoemd naar de Hoofdverkenner werd op 28 augustus 1948 op het kampterrein het Rambonnethuis – een model-troephuis – geopend. In 1952 werd het boerderijtje “Ada’s Hoeve” verbouwd tot een woonhuis voor hopman Henk Wijnmaalen, die vanaf 1930 als troepleider en vaandrig op de welpenleiders, verkennersleiders en voortrekkersleidercursussen assisteerde en in 1952 werd benoemd tot beheerder van Gilwell Ada’s Hoeve. Op 19 maart 1993 brandde het Rambonnethuis tot de grond toe af. In 1995 werd in Dronten de 18e Wereld Jamboree gehouden. Het hoofdkwartier van deze Jamboree werd na afloop van de Jamboree afgebroken en naar Gilwell Ada’s Hoeve overgebracht. Daar waar eerst het Rambonnethuis stond is het Jamboreehuis herbouwd.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s