Nieuwste De Darde Klokke over gymnasten van toen en nu

OMMEN – In het nieuwste nummer van het Ommer historisch tijdschrift De Darde Klokke (192) dit keer over de in 1947 opgerichte gymnastiekvereniging GVO.

Tijdschrift De Darde Klokke nr. 192De jongste uitgave van het Ommer historisch tijdschrift De Darde Klokke (192).

De oprichting was niet vanzelf sprekend. Een oud-lid weet zich het allemaal nog te herinneren wat eraan voorafging. De club komt uitgebreid aan bod. Om de clubleden te kunnen laten oefenen wordt de overdekte eierhal ingezet met een nieuwe kleedkamer. Via oliebollenacties en bazaars lukt het om voor de gymnasten spelattributen aan te schaffen. Een ontbrekend klimrek wordt gesmeed door de plaatselijke smid. Hoe het de club verder verging is te lezen in de jongste uitgave.

In Ommen was vijftig jaar aaneengesloten de Katholieke plattelandsorganisatie KPO actief. Vroeger kwamen op hun bijeenkomsten onderwerpen aan de orde als hoe je met nieuwe dingen in de huishouding om moet gaan. Geleidelijk aan werd steeds meer de aandacht verlegd naar emancipatie van vrouwen. Opmerkelijke nieuwsfeiten uit vroegere jaren in Ommer kranten krijgen ook aandacht in de uitgave van de historische vereniging. Zo is te lezen dat in 1964 de buurtschap Varsen de aanleg van een verharde weg in de wacht weet te slepen ten koste van Beerze omdat boeren daar onenigheid hebben over de aanleg van een nieuwe weg.

De school in Beerze komt eveneens aan bod met onder andere een opsomming van de hoofden van de school tot 1985, toen de school werd gesloten. Verder aandacht aan de Slag bij Ane in 1227. Wat is van deze bloedige veldslag bekend. Het blijkt dat de slag is opgetekend in opdracht van een latere bisschop. De bisschop van Utrecht die de slag leidde overleefde het niet. De gebeurtenis van toen is beschreven in de “Narracio” en zo krijgen de lezers van De Darde Klokke een leuk inkijkje in de geschiedenis van toen. Abonnees krijgen De Darde Klokke toegestuurd. Losse nummers van De Darde Klokke zijn te koop bij Read Shop aan de Kruisstraat 3 in Ommen.

Bron: Harry Woertink – 15 augustus 2019

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s