Stand van zaken over viering 75 jaar vrijheid in Ommen

OMMEN – Achter de schermen wordt hard gewerkt aan de organisatie van het herdenken en vieren van 75 jaar vrijheid. In heel Nederland zijn activiteiten in het lustrumjaar 2020.

 Ook in Ommen. Voor de viering 75 jaar vrijheid in 2020 trekt de gemeente Ommen 25.000 euro uit. Er is een aparte stichting opgericht die zorg draagt voor de diverse activiteiten en feestelijkheden gedurende dit bijzondere jaar. De stand van zaken op rij. In november 2018 zijn diverse brainstormsessies georganiseerd op het gemeentehuis. Daar kwamen al veel enthousiastelingen op af en zijn er al diverse initiatieven gestart. Ook zijn de dagen voor de gemeente Ommen vastgelegd waarop we vieren, gedenken en herdenken. Daarnaast is de wens uitgesproken een educatief traject voor alle kinderen in Ommen te starten. Ook is er de wens een onderduikershol te maken voor educatiedoeleinden en rondleidingen. En een app te introduceren om tot in de verre toekomst de verhalen van toen te kunnen blijven vertellen: een app die je leidt naar de punten in Ommen met speciale betekenis in de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog. Ook komt er een website komen, die op 15 augustus online gaat.

Stichting
De Stichting Ommen 75 jaar Vrijheid bestaat uit de co-voorzitters Roos ter Beek en Frits Welink. Daarnaast zitten in het bestuur: Harry Woertink, Piet Horinga, Alice van den Nieuwboer, Ronald Bakker en Hans van Bruggen. De structuur van de stichting is gelijk aan de structuur van de Stichting Ommer Bissingh, zodat het bestuur regelt, communiceert en coördineert wat alle evenementencommissies op zeven verschillende dagen organiseren en uitvoeren. Het bestuur neemt opdrachten aan, begroot, betaalt, werft fondsen, doet de PR en communicatie, vult de website en is eindverantwoordelijk voor de uitvoering. Maar ze doen het uiteindelijk met alle inwoners van de gemeente. Enthousiaste vrijwilligers en commissieleden, verenigingen en individuen, iedereen doet mee, kan meedoen. Elk van ons bestuur coördineert één evenement op één van de dagen. Heel werkbaar en bewezen effectief. Na diverse bestuursvergaderingen om de structuur op te zetten, taken te verdelen en plannen te bespreken (en ons meelopen in de Koningsdagoptocht), was er op 14 mei een infosessie voor alle inwoners van de gemeente, die betrokken willen zijn bij de organisatie. Daar kwamen bijna 60 mensen op af. Daarnaast waren er nog 10 tot 15 personen die die avond niet konden, maar wel met ons gaan meedoen én er melden zich nog steeds mensen aan. De avond van 14 mei zijn evenementencommissies gevormd en de dagindelingen globaal uitgewerkt. “Plannen zijn er te over, kwamen wij achter. Wij gaan nu dus keihard aan de slag met een projectplan, de begroting en een communicatieplan. Dat moet er begin deze zomer liggen. Zo kunnen wij op zoek naar fondsen, sponsoren, samenwerkingspartners, bedrijven én nog meer vrijwilligers”, aldus Roos ter Beek van de Stichting Ommen 75 jaar vrijheid.

Financiering
Het programma staat grotendeels in de steigers. Ook wordt gewerkt aan de invulling van de begroting. Het V-fonds en de Provincie Overijssel hebben voor de activiteiten in 2020 elk vijf duizend euro toegezegd. Voorwaarde is wel dat de plannen overlegd worden én co-financiers gevonden worden. Daarom is het stichtingsbestuur erg blij met het door het gemeentebestuur voorgestelde bedrag van 25.000 euro. “Een prachtige start om in onze gemeente volgend jaar 75 jaar vrijheid te vieren, te gedenken, te herdenken en om onze kinderen te laten leren van deze geschiedenis. Het worden prachtige dagen voor alle inwoners van onze gemeente”, aldus Roos ter Beek. “Hele speciale dingen volgend jaar zijn: zoals 11 april het vredesvuur vanuit Lemele en ontbijten op het Kerkplein. Of op 5 mei een sportieve festiviteiten voor kinderen, voorstellingen van koren, orkesten en bands. Of dat op Veteranendag de dropping van materieel en personeel in Stegeren nagespeeld wordt en een optreden van Het Militair Orkest. Of op 15 augustus, het einde van WO 2 en de bevrijding van Nederlands Indië, een Pasar Malam en verhalenvertellers en muziekavond. Het educatief programma zal speciaal op Ommen gericht worden, net als de app en de bevrijdingskrant. Zo werken we dus bijvoorbeeld ook continu en nauw samen met de historische vereniging CCO voor onze informatievoorziening”.

Bron: Harry Woertink – 6 juni 2019

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s