75 jaar vrijheid wordt in Ommen groots gevierd – Organisaties werken samen aan programma lustrumjaar 2020

OMMEN – In 2020 is het 75 jaar geleden dat een einde kwam aan de Tweede Wereldoorlog. In Nederland wordt dan uitvoerig stilgestaan bij bevrijding en vrijheid.

 Tal van ideeën werden aangedragen voor de viering van 75 jaar vrijheid.
Foto: Harry Woertink

De gemeente Ommen werkt samen met het plaatselijke 4 en 5 mei comité aan de invulling van het programma voor het lustrumjaar 2020. Daarbij worden ook scholen, verenigingen en andere organisaties betrokken. Op woensdag 14 november 2018 was er in het gemeentehuis een inspiratieavond om met elkaar ideeën op te doen over de viering 75 jaar vrijheid. Tal van suggesties kwamen over tafel, zoals concerten met onder andere een militaire kapel en zangkoren, een bevrijdingsfestival, activiteiten verweven in de Ommer Bissingh, een Bevrijdingsontbijt. De komende maanden wordt verder gewerkt aan de uitwerking.

Duidelijk is al wel dat Bevrijdingsdag 5 mei 2020 groots gevierd gaat worden met een feest voor jong en oud. De bedoeling is dat het hele jaar 2020 in het teken staat van vieren en herdenken en stilgestaan wordt bij wat leven in vrijheid betekent. Maar ook om te herdenken wat in de periode 1940-1945 is gebeurd: de mensen die het leven lieten, de mensen die zich hebben verzet tegen de onderdrukking, de bevolkingsgroepen die zijn weggevoerd en zijn omgekomen. Ommen werd op 11 april 1945 bevrijd. Kort daarna was ook heel Nederland bevrijd. Op 15 augustus 1945 werd ook de oorlog in Azië beëindigd.

Na afloop van de bijeenkomst liet burgemeester Hans Vroomen weten blij te zijn met de grote opkomst en ook met de ideeën die zijn aangedragen. Hoeveel geld de gemeente Ommen uittrekt voor de financiering van de viering is nog niet bekend. De provincie Overijssel draagt voor het lustrumjaar 1,5 miljoen euro bij. Hiervan komt 10.000 euro toe aan elke gemeente in de provincie. Bij het provinciaal programma zijn het Memory Museum in Nijverdal, de Canadese begraafplaats in Holten, het Bevrijdingsfestival Overijssel en het Historisch Centrum Overijssel betrokken. Bovendien heeft de provincie een zogeheten kwartiermaker aangetrokken in de persoon van Niek van der Sprong, bij wie men terecht kan voor advies en de gemeenten op de hoogte houdt van actuele ontwikkelingen en nieuwe ideeën.

Bron: Harry Woertink – 14 november 2018

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s