Originele DSM tramwagon wordt gerestaureerd

Op Donderdag 12 Oktober om 10.30 neemt het Palthehof Museum Nieuwleusen een cheque ter waarde van 1000 euro, van Nieuwleusen Synergie in ontvangst.

voorkantpalthehofb6.jpg

Deze cheque krijgt het museum voor de restauratie van een originele DSM tramwagon. Deze wordt uitgereikt door de Hr. Jaap Harders van Nieuwleusen synergie.

Het Museum kreeg een tip dat deze wagon in een tuin stond en weg moest. Het bestuur van Nijluusen van Vrogger vond dit een belangrijk stukje geschiedenis van het erfgoed van Nieuwleusen. De tram heeft ook een belangrijk aandeel gehad in de verdere economische ontwikkeling van het gebied langs het gehele kanaal de Dedemsvaart.

De mannen van de restauratieploeg zijn hier al enkele maanden mee aan het werk. De kartrekker voor deze grote klus is Geert Schoemaker, hij zal degene zijn die de cheque in ontvangst neemt. Geert heeft inmiddels uitgezocht dat het een goederenwagon is van de Dedemsvaartsche Stoomtramweg-Maatschappij uit de serie E, gebouwd tussen 1886 en 1910. Het grootste deel werd gemaakt in Dedemsvaart. De lijn werd in 1947 opgeheven.

De schuur waarin ze nu aan het werk zijn wordt belangeloos beschikbaar gesteld door Klaas Stegeman (Bijkersweg 1, Vinkenbuurt). Het is de bedoeling dat te zijner tijd de wagon een plek krijgt bij het museum.

Bron: Historische Vereniging Ni’jluusn van vrogger – 4 oktober 2017

Plaats een reactie