Herdenkingsreis Auschwitz brengt 75 jaar geschiedenis naar boven van Ommer Joodse slachtoffers

OMMEN – Maandagmorgen 2 oktober vertrekt uit Ommen een bus met 68 deelnemers voor een vijf dagen durende Auschwitzreis.

191125134327HWAls herinnering aan de Joodse samenleving in Ommen. Een gedenksteen met hun namen en een Davidster op de Joodse begraafplaats.
Foto: Harry Woertink
Zie ook het album “Herdenkingsreis Auschwitz 2017”.

Ze brengen een bezoek aan de voormalige vernietigingskampen in Polen. Organisator van deze herdenkingsreis is de stichting Herdenking Joods Ommen. Auschwitz is een van de meest beruchte concentratiekampen uit de Tweede Wereldoorlog. Naar schatting zijn hier anderhalf miljoen mensen vermoord, daarvan waren 1,1 miljoen Joden. Vanuit Nederland werden meer dan 60.000 Joden, 245 Sinti en Roma, enkele tientallen verzetsstrijders en Jehova getuigen naar Auschwitz gedeporteerd. Minder dan 900 van deze mensen overleefden Auschwitz-Birkenau. 75 jaar geleden, 3 oktober 1942, begon de deportatie ook voor de 27 Ommer Joodse stadgenoten. Die dag werden er eveneens 96 Joodse mannen uit werkkamp Arriën op de trein gezet.

Zolang de herinnering van de Ommer joden blijft, leeft hun naam voort
De Auschwitsreis is er om de Ommer Joodse slachtoffers te herdenken. Voordat de bus de reis begint is er een bezinningsmoment in De Kern in Ommen. De route wordt gevolgd die ook zij gingen. Er is eerst om 8 uur een stille tocht door de Ommer straten, waar de Joden woonden. Op een achttal locaties worden 27 namen op Stolpersteinen genoemd. Deze namen worden tijdens de tocht opgenoemd. Na de voettocht gaat de touringcar naar Zwolle door de Veerallee langs het Joods monument bij de school waar het gymnastieklokaal dienst deed als centrale plek, waar vandaan de Joden naar Westerbork werden gedeporteerd. Daarna gaat de bus naar Sint Johannesga in Friesland waar Joodse mannen uit Ommen in een werkkamp hebben gezeten. Dit is Wite Peal onder Heerenveen. Deze mannen zijn net als de andere Joodse Ommenaren naar Kamp Westerbork gedirigeerd. De tweede stop is dan ook in Westerbork. Daarna gaat het gezelschap de grens over naar Dresden voor een eerste hotelovernachting. De volgende dag wordt de reis voortgezet richting Krakau in Polen. Aan het eind van de middag volgt een bezoek aan de wereldberoemde zoutmijnen van het nabijgelegen Wielickza. Op de derde dag van de reis is er een excursie naar de voormalige concentratiekampen Auschwitz I en II. Auschwitz was vanaf 1942 een van de grootste vernietigingskampen voor Europese Joden. De volgende dag staat een excursie in het oude centrum van Krakau op het programma. De terugreis is op vrijdag 6 oktober. Dan worden de deelnemers om half twaalf avonds weer in Ommen terugverwacht.

Wie zijn ogen opent voor het verleden, begrijpt het heden en de toekomst
De gebouwen van Auschwitz I waren oorspronkelijk leegstaande kazernes en munitiebunkers van het Poolse leger. Na de capitulatie van Polen op 28 september 1939 kwamen de ongeveer twintig gebouwen in handen van de nazi’s. Al snel ontstond het plan om bij Oświęcim in Zuid- Polen een concentratiekamp te bouwen, omdat de gevangenissen in het westelijke Silezië overvol raakten. Bovendien beschikte het afgelegen Auschwitz (de Duitse benaming) over een belangrijk spoorwegknooppunt. De bouw van het kamp begon in april 1940. De eerste groep van 728 Poolse politieke gevangenen arriveerde twee maanden later. Om de groeiende stroom gevangenen – aanvankelijk Polen, later ook andere Europese nationaliteiten en joden – op te vangen, liet de Gestapo er een achttal Blocks bijbouwen. In 1942 telde Auschwitz I ongeveer 20.000 gevangenen; in miserabele zalen opgepropt, tot zelfs kelders en zolders uitpuilden. De Gestapo had een eigen gedeelte in Auschwitz I. Zij ondervroegen gevangenen, sloegen, martelden en moordden – de pijn is bijna tastbaar in de grauwe folterkamers. De grootste zaal deed dienst als experimentele gaskamer. Het vergassen van mensen hier stopte in 1943, omdat de Duitsers via gaskamers in het nabijgelegen Birkenau op een veel grootschaliger manier hun plannen konden uitvoeren. De overbevolking van het basiskamp dwong de nazi’s in 1941 tot de bouw van Auschwitz II-Birkenau dat zich uitstrekte over een vlakte van 175 hectare. Birkenau had een eigen station en perrons. Met vier gaskamers en crematoria vormde het een vernietigingsfabriek zonder weerga in het Derde Rijk. De nazi’s voerden per trein joden uit heel Europa aan. Zij spiegelden hun slachtoffers werk voor in Zuid Polen bij niet-bestaande bedrijven, winkels en banen in de landbouw. Onwetend van de gruwelijke bestemming van hun reis, namen veel joden kostbare spullen in hun koffers mee. Velen stierven al onderweg, omdat ze zonder eten of drinken vier tot tien dagen vanuit Nederland opgesloten zaten in verzegelde treinwagons.

In 1967 is een monument ter nagedachtenis aan de slachtoffers van de Holocaust onthuld, aan het einde van de spoorlijn, recht tegenover de ‘dodenpoort’ van Auschwitz-Birkenau. Voor het uit brokstukken opgetrokken monument liggen grote gedenkplaten waarop in verschillende talen staat: ‘Laat deze plaats eeuwig een kreet van wanhoop zijn en een waarschuwing aan de mensheid. Hier hebben de nazi’s omstreeks anderhalf miljoen mannen, vrouwen en kinderen vermoord, voornamelijk joden uit verschillende Europese landen.

Bron: Harry Woertink – 28 september 2017

8 gedachten over “Herdenkingsreis Auschwitz brengt 75 jaar geschiedenis naar boven van Ommer Joodse slachtoffers

 1. De discussie over wat ‘men’ in de oorlog over Auschwitz wist gaat door. Zo vertelde inmiddels helaas wijlen burgemeester Van der Laan van Amsterdam onlangs in Zomergasten, dat verzetsleiders in zijn familiekring zeiden toen van niets te weten. Interessant ter zake is een brochure van december 1942 [The Mass Extermination of Jews in German Occupied Poland] die op p12 Nederland vermeldt bij de 12 landen aan wie deze was gericht. Andere ‘men’ wisten het dus wel.

  Like

 2. Op de laatste pagina van haar dagboek, dat in Amsterdam achterbleef toen zij via Westerbork naar het oosten ging, schreef Etty Hillesum: “Man musz seine Pausen wahrhaben wollen!!!” (met 3 uitroeptekens) Wat kan ze daarmee hebben bedoeld?

  Like

 3. Wist men in de oorlog iets over het lot van de Joden die naar het oosten werden gedeporteerd? Het is een vraag die ook tijdens de herdenkingsreis voorbij kwam. De wereld van nu is heel anders dan toen. Wanneer er nu iets aan de andere kant van de wereld gebeurd krijgen we vrijwel direct verslag met beelden. Tijdens de tweede wereldoorlog was dat niet het geval. Wel waren er geruchten, maar in het voorjaar 1943 waren deze al sterk. Aan de hand van twee afscheidsbrieven uit Ommen kunnen we hier een antwoord op geven. In oktober 1942 werd een deel van de Ommer Joden gedeporteerd. Hertog de Lange zat met een aantal mannen uit Ommen in het werkkamp St Johannesga en werd begin oktober 1942 overgebracht naar Westerbork. Daar werd hij herenigd met zijn familie om op 9 oktober naar Auschwitz te worden gedeporteerd. In de trein schreef hij nog een kaart en wierp deze uit de trein. De kaart werd uiteindelijk in Ommen bezorgd. Daarin stond te lezen dat ze weliswaar in de trein naar Polen zaten, maar dat Hertog het een groot goed vond dat hij samen met zijn gezin was. Ook geloofde hij nog in een terugkeer en weerzien in Ommen.
  Een half jaar later in april 1943 moest Louis Vomberg, de slager aan de Vecht, zich melden in kamp Vught. Daarna zou hij met zijn vrouw en twee zoons via Westerbork naar Sobibor worden gedeporteerd. Op de avond voor zijn vertrek uit Ommen ging hij zitten en schreef een afscheidsbrief. Daarin nam hij afscheid en schreef dat men elkaar op deze wereld niet weer zou zien. Een duidelijk verschil met de briefkaart van Hertog een halfjaar daarvoor. In het voorjaar van 1943 was er dus een besef over hun lot.

  Like

 4. Dank, heer Warner, voor uw interessante aanvulling. In kamp Westerbork staan langs het hoofdpad uitvergrote briefkaarten opgesteld. Voor wie nog meer wil weten: https://www.nu.nl/boek/2699950/jan-karski—mijn-bericht-wereld.htmlhttps://en.wikipedia.org/wiki/Jan_Karski – In 1942 and 1943 Karski reported to the Polish government in exile and the Western Allies on the situation in German-occupied Poland, especially the destruction of the Warsaw Ghetto, and the secretive German-Nazi extermination camps. – met foto van het in reactie 4 vermelde rapport.

  Like

 5. Wat een indrukwekkende en trieste verhalen lees ik allemaal.
  Ik weet niet anders dat velen wisten wat er zich in die tijd allemaal voor verschrikkelijks daar afspeelde tijdens dat duivelsregiem.
  Als je alle verhalen leest en hoort via de media dan hebben velen daar niets van geleerd om een echt mens te zijn.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s