Naast het bronzen zwaard van Ommerschans is er ook een bronzen speerpunt bekend, die in het verleden gevonden is tussen Witharen en Ommerschans.
Bronzen speerpunt uit de Midden Bronstijd (ca. 1000 voor Chr.) gevonden tussen Witharen en de Ommerschans.
Afb.: Provincie Overijssel
De speerpunt uit de Midden Bronstijd (ca. 1000 voor Chr.) is de enige in zijn soort in Noord-Nederland, weet archeoloog Bemboom te vertellen. De speerpunt is van het type Tréboul, een Bretons fabricaat. De speerpunt met een lengte van 22,5 cm heeft een fraaie, bruine veen-patina. Net als het zwaard van de Ommerschans zou het mogelijk een veenoffer of votiefoffer kunnen zijn.
Deze zeldzame speerpunt van brons is gelukkig in Nederland bewaard gebleven. Het bronzen artefact bevindt zich in een ladekast van het Enschedese museum de Twentse Welle. Omdat de speerpunt in het museum van Enschede voor een bezoeker niet direct zichtbaar is, zou het een mooie aanwinst voor het streekmuseum in Ommen kunnen zijn, naast het zwaard van Ommerschans. De grondstoffen koper en tin zijn in Nederland niet aanwezig. Bijna alle voorwerpen van brons zijn in Nederland geïmporteerd en meestal door ruilhandel verkregen. Brons verving gedurende de bronstijd geleidelijk vuursteen als belangrijkste materiaal voor gereedschap, wapens en sieraden. Vanaf 1900 voor Chr. werd brons langzaam algemener in de Lage Landen.
Steeds meer soorten metalen voorwerpen kwamen in gebruik. De kennis voor het bewerken van metalen inclusief brons ontstond in het Midden – Oosten. Daar werd brons sinds ca. 3000 voor Chr. al gebruikt. Deze kennis heeft zich langzaamaan over Europa verspreid. Na de bronstijd volgde de ijzertijd. IJzer was een harder metaalsoort dan brons en beter te bewerken. Naast de handelswegen over water kennen we in Ommen ook de Hessenwegen van oost naar west. Veel minder bekend is de oude handelsroute van 4000 jaar geleden door het veen. Vanuit Ommen trok men over de zandrug van Witharen naar het noorden. Ook in de prehistorie was de doorwaadbare plek bij Ommen al het knooppunt van wegen over land en water. De unieke bronzen speerpunt van Witharen zou in het streekmuseum van Ommen niet misstaan naast de replica van het bronzen zwaard van Ommerschans, aldus Bemboom.
Bron: Willem Bemboom – 14 juli 2017