Het 3500 jaar oude bronzen ‘zwaard van Ommerschans’, dat tussen 1894 en 1900 op de Ommerschans door dhr. Geert Remmels, boswachter op grond van dhr. Lups werd gevonden, is door het Rijksmuseum voor Oudheden in Leiden aangekocht voor de somma van € 550.000, -.
De derde replica van het zwaard van de Ommerschans plus de mal.
Foto: Joke Bos
In Ommen en Nieuwleusen bevinden zich drie replica’s van dit indrukwekkende zwaard. Het Streekmuseum en het Tinnen Figurenmuseum in Ommen hebben er elk één. Museum Palthehof in Nieuwleusen heeft het derde exemplaar, plus de mal in eigendom. De heer Hendrik Schoemaker (97 jaar) heeft in 1990 de mal vervaardigd waarmee de bronzen afgietsels in Zwolle zijn gemaakt. De drie replica’s zijn in opdracht van het bestuur van “De Darde Klokke” gemaakt – opdat het zwaard niet vergeten zou worden in Ommen.
Op 8 november 1991 zijn de replica’s overhandigd door mw. Drijber, toenmalig wethouder in Ommen, aan de directeuren van het Tinnen Figuren museum, het Oudheidkundig museum, en aan dhr. Hendrik Schoemaker, vanwege het vervaardigen van de mal een exemplaar voor zijn Oudheidkamer.
Bron: Joke Bos – 7 juli 2017
In de Provinciale Overijsselsche en Zwolsche Courant van 12 mei 1896 staat een artikel met de volgende inhoud:
Ommen, 9 Mei. In de nabijheid der Ommerschans werd bij het omgraven van den grond een oud koperen zwaard gevonden, ter lengte van 80 cM., wegende bijna 3 Kg. Noch op het wapen, noch op de daarbij gevonden ornamenten, vuursteenen, enz. is een jaartal te ontdekken. In hoever dit wapen in verband staat met de schans, indertijd aangelegd om het stroopen der Spanjaarden te beletten is niet met zekerheid te zeggen.
Zie ook: http://www.delpher.nl/nl/kranten/view?coll=ddd&query=%28zwaard+ommerschans%29&cql%5B%5D=%28date+_gte_+%2212-05-1896%22%29&cql%5B%5D=%28date+_lte_+%2212-05-1896%22%29&redirect=true&identifier=MMHCO01%3A000082172%3Ampeg21%3Aa0004&resultsidentifier=MMHCO01%3A000082172%3Ampeg21%3Aa0004
LikeLike
Bovenstaand artikel is niet helemaal correct.
Het zit namelijk als volgt:
In 1975 heb ik tijdens een archeologische expeditie in Syrië de heer J.A. Bakker ontmoet die het eerste wetenschappelijke artikel over de schat van de Ommerschans heeft geschreven samen met de heer J.J. Butter in 1961 in het tijdschrift Helinium.
Ín dit artikel staan zeer gedetailleerde tekeningen van de voorwerpen gemaakt door mevrouw F. Stein assistent van professor Werner van het Institut für Vor- and Frühgeschichte in München die de voorwerpen mocht bestuderen bij de familie Lüps thuis. Ze zaten nog op het bord waar de heer Seemann ze in 1894 opgespijkerd had.
Mijn vader Ph. Koning woonde destijds in Ommen en was erg geïnteresseerd in geschiedenis en speciaal in de pre-historie.
Na lezing van het artikel van Bakker en Butter stelde hij voor om een replica te laten maken voor de Ommer oudheidkamer.
Wie de mal gemaakt heeft en het brons gegoten heeft weet ik niet, maar hij heeft wel de kosten ervan betaald.
Omdat ik het een mooi voorwerp vond met een mooi verhaal heeft hij nog een exemplaar laten maken voor het luttele bedrag van 250 gulden en aan mij gegeven.
De replica voor de oudheidkamer heb ik persoonlijk overhandigd aan de heer Makkinga van ‘De Darde Klokke”
Hoe het derde exemplaar in de Palthe Hof terecht gekomen is, weet ik niet.
LikeLike
Als buitenstaander lees ik hier mooie dingen over het zwaard. Diederik vergist zich een keer: het is dr.Jay J. Butler,de Bronstijd-specialist op het vrml. BAI en niet Jan Butter, de Sallandse aardr. leer/ amateurarcheoloog, die meeschreef in 1961 met Bakker.
Vraag me af waar vanaf de mal is gemaakt: van de (goeie!) replica uit 1927 van Holwerda? Kan eigenlijk niet anders. Of op gezicht? Destijds in 1990 was dr. L.B.M. Verhart RMO-conservator. Kunnen jullie mijn vraag doorspelen? Overweeg een stukje in Kwartaalblad “Rondom den Herdenbergh” te maken tzt. Doet me genoegen dat er 3 replica’s in de buurt zijn, hoef ik niet te zagen met hardhout…..
Hrtgrt.,
Aad van Meer, lid archeogroep Hist. Ver. Hardenberg, tel. 0532-851999
LikeLike