ARRIEN – Op de plek van het voormalige Joodse werkkamp Arriën is maandag 3 oktober 2016 onder grote belangstelling een herdenkingspaneel onthuld.
Luuk Vogelzang, behalve initiatiefnemer van het herdenkingspaneel ook bewoner van het kamp in de begin jaren ‘50.
Foto: Harry Woertink
Zie voor meer afbeeldingen het album “Werkkamp Arriën”
Het moet de aandacht vestigen op het lot van veel Joodse inwoners van Ommen in de Tweede Wereldoorlog. Het verhaal van de werkkampen is volgens de initiatiefnemers lange tijd een onderbelicht onderdeel van de Tweede Wereldoorlog gebleven. In het werkkamp aan de Brinkweg woonden 96 Joodse mannen. Zij moesten gedwongen ontginningswerkzaamheden in het Arrïerveld verrichten. Via kamp Westerbork zijn ze later gedeporteerd naar vernietigingskampen. Slechts twee van hebben de oorlog overleefd. Luuk Vogelzang, initiatiefnemer van het herdenkingspaneel mocht de officiele onthulling verrichten. Hij deed dat met het weghalen van een doek. Burgemeester Marc Boumans merkte tijdens de onthulling op dat het goed is dat de geschiedenis van het kamp in herinnering wordt gehouden. Ook om deze door te vertellen aan de volgende generaties.
Geschiedenis
Op het paneel zijn onder meer foto’s van mensen en een luchtfoto van het kamp te zien. “De geschiedenis van het kamp hebben we in het bord terug proberen te laten komen“, zegt Luuk Vogelzang, één van de initiatiefnemers. Het opschrift vermeldt dat het ‘onbekende werkkamp’ zo de aandacht krijgt ‘die het verdient’. Naast Arriën waren er meer dan veertig werkverruimingskampen in Noord- en Oost-Nederland. Het kamp in Arriën bestond uit een aantal woonbarakken en enkele bijgebouwen. Het is na het vertrek van de Joden in en na de oorlog gebruikt voor verschillende doeleinden. In 1969 zijn de laatste gebouwen afgebroken.
Herdenkingsreis
Het grootste deel van de joden uit Ommen is vermoord in Auschwitz. Op 3 oktober 2017 is het 75 jaar geleden dat de eerste Joden naar kamp Westerbork werden gebracht. De Stichting Herdenking Joods Ommen zal dan een herdenkingsreis naar Auschwitz organiseren.
Bron: Harry Woertink – 3 oktober 2016