Volgspot op een vrijwilliger – Harry Woertink, voor Ommen en haar geschiedenis

Harry Woertink (63) stopte drie jaar geleden met zijn werk bij een notariskantoor. Maar van stilzitten is geen sprake.

 Vrijwilliger Harry Woertink: ‘Waar ik een hekel aan heb is alleen maar vergaderen. De boel moet draaien!’.
Foto: Hans Bunkers

Hij breidde zijn activiteiten als vrijwilliger uit. Hij is mantelzorger en heeft daarnaast achttien verschillende vrijwilligersactiviteiten. En dan telt hij de tuin en het huishouden niet mee. Harry: “Als mij gezegd wordt ‘jij bent druk’, dan spreek ik dat tegen. Ik ben gewoon prettig bezig.” Wanneer ben je begonnen met vrijwilligerswerk? “Ik doe sinds mijn achttiende jaar vrijwilligerswerk. Ik was betrokken bij de oprichting van de atletiekvereniging en van een basketbalclub. Organiseren ligt mij wel. Ik ben al 40 jaar bestuurslid van het streekmuseum en was vanaf de oprichting betrokken bij de Historische Kring Ommen. Ik ben acht jaar raadslid geweest voor de PvdA en ben daar nog steeds bij betrokken. Andere activiteiten zijn de Ommer molens, de Open Monumentendag en ik ben gids bij stadswandelingen. Ik schrijf graag, ik was ook een tijdlang correspondent voor Ommen bij de regionale omroep en voor de Stentor. Nu schrijf ik nog stukken over de geschiedenis van Ommen voor de website van Oud Ommen. Ik heb me er voor ingezet dat de websites van Streekmuseum, Historische Kring en Oud Ommen samengaan: het is jammer om voor zulke verwante clubs drie afzonderlijke websites te hebben.

Ketting
Mijn drijfveer is dat ik het belangrijk vind om je in te zetten voor de lokale gemeenschap. Ik ben op en top Ommer, het is een mooie gemeente. En ik vind, zeker als bestuurslid, dat je je verantwoordelijkheid serieus moet nemen. Ik doe zelf veel, maar dat verlang ik ook van anderen. Ieder zet natuurlijk zijn eigen sterke punten in. Ik zie het als een ketting, de zwakste schakel kan de ketting breken.“ “Waar ik een hekel aan heb is alleen maar vergaderen. De boel moet draaien. Bij het Streekmuseum betekent dat bijvoorbeeld dat de huur betaald moet worden. Dus financieel moet het kloppen. We zijn bij het Streekmuseum met zo’n dertig vrijwilligers, plus een beheerder. We krijgen jaarlijks zo’n 5500 bezoekers, voornamelijk toeristen. Daar voel ik me als bestuurslid verantwoordelijk voor. Trouwens, ook voor Ommenaren is een bezoek de moeite waard. Degenen die ons een bezoek brengen zeggen na afloop vaak: “ik wist niet dat het zo mooi was”.

Gids
Ook de stadswandelingen waar ik als gids fungeer trekt toeristen. Ik probeer een goed verhaal op te bouwen. Ik begin met de stadsrechten en het belang van de Vecht. Dan vertel ik over de scheepvaart en de aanleiding dat Ommen Hanzestad is. Wist je bijvoorbeeld dat de eerste brug over de Vecht is gebouwd in 1492 in opdracht van Hessel Mulert en bleef liggen tot 1936? De wandeling gaat verder langs de contouren van de oude stadsmuur en de stadspoorten. Ook de plaats van de achttiende -eeuwse synagoge op de hoek van de Middenstraat en Varsenerpoort komt aan bod. En de Stolpersteine die herinneren aan de Ommer Joden die in de Tweede Wereldoorlog zijn vermoord.

Wensen
Heb je nog wensen om Oud Ommen meer zichtbaar te maken? “Ik vind de Bouwstraat een goed voorbeeld van hoe je een straat met respect voor het verleden weer mooi kunt maken. Dat zou ik ook in de Gasthuisstraat en de Middenstraat wel willen zien. Hier is nog veel te verbeteren. Nu weet ik wel dat dit geen taak is van de gemeente, maar van de eigenaren”.

In Ommen en de omliggende buurtschappen zetten honderden vrijwilligers zich in voor de samenleving, sport, zorg, cultuur, onderwijs, welzijnssector; overal kom je ze tegen. Elk met een eigen verhaal. Vrijwilligerssteunpunt Ommen portretteert regelmatig één van hen. Deze en andere verhalen vind je op de website. Volg het Vrijwilligerssteunpunt Ommen ook op Facebook en Twitter. http://www.facebook.com/VSOmmen en http://www.twitter.com/VS_Ommen

Bron: Hans Bunkers (Ommer Nieuws/Vrijwilligerssteunpunt Ommen) – 28 september 2016

Een gedachte over “Volgspot op een vrijwilliger – Harry Woertink, voor Ommen en haar geschiedenis

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s