Hoe komt de winkel aan de Grote Markt aan de naam De Marskramer?
Thijs ten Kate, is een kleine, vriendelijke man, altijd een pet op. Elke 6 weken op vrijdag komt hij naar de boerderij. Thijs verkoopt allemaal spulletjes die vader en moeder en opa nodig hebben: knopen en garen en mattenkloppers, en karbiezen, en nog veel meer. Ze noemen hem een marskramer, Thijs vervoert zijn handelswaar in een kruiwagen met een houten wiel met een ijzeren hoepel eromheen. In de zomer is het duwen van de kruiwagen best zwaar als het zandpad naar de boerderij droog en zanderig is, in de herfst is het lastig door de modderpoelen, en in de winter houdt Thijs echt niet van sneeuw en ijs. Zeker op zijn klompen is het te glad om goed vooruit te komen. Maar zo valt er altijd wel wat te vertellen over het weer, en moeder voelt wel aan dat een koppie koffie met gekookte melk er wel in gaat. Thijs z’n vader Freek was ook al marskramer, hij had zijn koopwaar in een mand op z’n rug. Op 13 tm 16 september van 9 – 12 uur komen de leerlingen van de groepen 3 en 4 (6 -7 jarige leerlingen) naar Museum Palthehof om zelf te ervaren hoe 100 jaar geleden de timmerman, rietdekker, marskramer, naaister, bezemmaker, imker, melker, schoenmaker, weefster en meubelmaker hun werk deden.
Onderwijsactiviteiten gericht op erfgoedprojecten
De basisscholen in Nieuwleusen, verenigd in de Culturele Commissie voor het basisonderwijs en de Historische Vereniging c.q. Museum Palthehof hebben een doorlopende leerlijn Cultureel Erfgoed opgezet. De plaatselijke bibliotheek en de gemeente Dalfsen participeren ook in de culturele commissie. Drie leerkrachten en de educatief medewerker van de historische vereniging hebben de ontwikkeling van de erfgoedprojecten zelf ter hand genomen. De erfgoedprojecten zijn op deze manier optimaal omgevingsgericht ingevuld, wat wil zeggen dat de inhoud zoveel mogelijk gebaseerd is op het cultureel erfgoed uit de directe omgeving van de leerlingen. Het programma sluit met vakoverstijgende en lesstofvervangende, binnen- en buitenschoolse lessen aan bij de richtlijnen het Ministerie van Onderwijs, en de kerndoelen van de SLO. Gekozen is voor de thema’s Oude Ambachten voor groep 3 en 4, Jong in 1910 voor groep 5 en 6, en voor groep 7 en 8 het thema Oorlog dicht bij Huis.
De lessenserie JONG in 1910, voor de groepen 5 en 6, draait al sinds 2010. Met het opstellen van lessenseries voor de groepen 3 en 4, en voor 7 en 8 heeft het basisonderwijs Nieuwleusen een volwaardige leerlijn Cultureel Erfgoed voor de groepen 3 tm. 8. Het Oude Ambachten project voorziet in een rondleiding over de thematentoonstelling Met het Gat in de Boter, voorlichting over het industrieel erfgoed van de UNION fietsenfabriek, en 6 workshops voor de leerlingen. De workshops worden begeleid door echte ambachtslieden: twee rietdekkers, een bezemmaker, een borstelmaker, een timmerman, een imker, twee handwerkjuffen, en een melker. Aan het eind van de ochtend weten de leerlingen wat een marskramer is/ was, nemen ze een zelfgemaakte heideboender mee naar huis, een rietgedekt, zelf-getimmerd insectenhuis en ze hebben zelfgeslingerde honing geproefd en wie weet wat nog meer!
Bron: Museum Palthehof – 1 september 2016