Museum Palthehof plaatst naambord in het Palthebos

Museum Palthehof heeft op elke dinsdagmorgen een enthousiaste groep vrijwilligers aan het werk. En zo nu en dan komt er iets waar we als groep herinneringen uit verleden aan hebben. En waar we dan wat mee willen doen om het uit te dragen naar de jeugd.

 Museum Palthehof plaatst naambord in het Palthebos.
Foto: Museum Palthehof

Als eerste was er de bergroede met oude namen uit het verleden. Maar om dit naar het heden te vertalen wat de namen inhoudt moet je ook iets tastbaars hebben. De Bult van Derkjan is dan zo’n benaming die uitleg nodig heeft. Deze is er nog steeds, en ligt in het Palthebos. Het Palthebos is in bezit van de Hervormde kerk van Nieuwleusen hier kregen we toestemming van om een naambord te plaatsen. Het bord is gemaakt door Wim Ruinemans, hij heeft ook de richtingaanwijzer van de bergroede gemaakt. Het bord is op dinsdag 2 augustus geplaatst door de vrijwilligers van het Museum.

Wie was dan de naamgever van deze heuvel
Dit was Derkjan Massier, geestelijk vader van het openluchttheater, een man die het welzijn van de Nieuwleusenaren na aan het hart lag. Hij was actief in het verenigingsleven en vond dat Nieuwleusen zich op cultureel gebied moest ontplooien. In de winteravonden regisseerde hij de plaatselijk toneelvereniging. Hij had de wens voor een oudheidkamer waar klederdrachten en voorwerpen bewaard werden. Hij zette hij zich in voor het behouden van het dialect, en was lid van de Bond oud Salland schrijvers. Hij vond ook dat Nieuwleusen iets op toeristisch gebied moest doen. Al met al een man die midden in de toenmalige gemeenschap stond.

De bult is opgeworpen van het zand dat men overhad van de ruilverkaveling. In 1957 is het gereed en er was plaats voor 700 bezoekers op bankjes. Er vonden uitvoeringen plaats van de toneel vereniging, en ook lieten de plaatselijke muziek verenigingen zich hier horen, en Con Brio de accordeon vereniging. Olga Lowina heeft hier haar jodel stem laten horen en was toen wereld beroemd in deze streken. Als vereniging “Nieuwleusen van vroeger”hopen we dat er nog een keer gebruik van de Bult kan worden gemaakt als alles in ere is hersteld. Hopelijk is dit de eerste aanzet.

Bron: Museum Palthehof – 3 augustus 2016

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s