Binnenstad Ommen decor Open Monumentendag op zaterdag 10 september

OMMEN – Het centrum van Ommen staat zaterdag 10 september volop in de schijnwerpers tijdens de Open Monumentendag.

 Het bestuur van de organiserende Stichting Open Monumentendag Ommen: v.l.n.r. Jan Soer, Dick de Boer, Cathy van der Mooren, Wim van Kesteren, Leo Bongers en Harry Woertink.
Foto: Harry Woertink
Zie voor meer foto’s het album “Open Monumentendag 2016“.

Aan de hand van een stadsgids maar ook op eigen gelegenheid kan er die dag een stadswandeling gemaakt worden door de binnenstad van Ommen. De route leidt langs monumenten, bekende en onbekende markante punten met een culturele en vooral architectonische waarde. De nadruk ligt op enkele kenmerken met een bijzondere betekenis. Het gaat om de 30ste editie van het jaarlijkse evenement met als thema: “Iconen en symbolen”.

Start
De organiserende stichting Open Monumentendag Ommen heeft de stadsroute beschreven in een speciale brochure met de titel: “Monumenten, iconen en symbolen in de binnenstad van Ommen”. Start- en informatiepunt van de stadswandeling is restaurant ’t Olde Stadhuus aan de Markt 1 in Ommen. Vanaf 10.00 uur kan hier gestart worden met om 9.30 uur de officiële opening van de dag door burgemeester Mark Boumans. Het voormalige oude gemeentehuis aan de Vecht is zelf ook een monument. Het huisvest behalve een restaurant het Nationaal Tinnen Figuren Museum en de kunsthandel van Mark Smit. Het museum en de kunsthandel zijn voor de opendag-deelnemers open gesteld. Het carillon in het oude gemeentehuis zal die dag door Alexander Zuidema bespeeld worden. Muziek klinkt ook in de drie kerken die in de route zijn opgenomen: de hervormde kerk, de rooms katholieke kerk en de gereformeerde kerk. In de hervormde kerk is bovendien een muziekuitvoering door jong Ommer talent bestaande uit Chloë Elsenaar en Nadine Blaak.

Gratis
De stadsgidsen zijn afkomstig van Natuurlijk Ommen, die regelmatig in Ommen stadswandelingen organiseert. Het Streekmuseum is het eindpunt van de route waar de deelnemers ontvangen worden met muziek door het jazzcombo Jazzistique. Behalve genoemde kerken zijn ook de molens De Lelie en Den Oordt in de wandelroute opgenomen. Voorts wordt onderweg informatie verstrekt door de stichting Herdenking Joods Ommen en de stichting Het Van Raaltehuis. Beide deelnemende Ommer museums zijn met de brochure gratis toegankelijk. Op de vrijdag voor de Open Monumentendag is de Open Monumenten Klassendag. Dit jaar bezoeken leerlingen van De Dennenkampschool klassikaal een monument.

Bron: Harry Woertink – 3 augustus 2016

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s