Thema-avond Streekmuseum 23 mei – De vier unieke ijskelders in de gemeente Ommen

OMMEN – Het Streekmuseum in Ommen houdt op maandag 23 mei wederom een thema-avond. Dit keer is het thema “De vier unieke ijskelders in de gemeente Ommen”.

 De ijskelder van Vilsteren, gelegen nabij het Huis Vilsteren.
Foto: OudOmmen

Archeoloog Willem Bemboom uit Ommen vertelt over zijn zoektocht naar ijskelders in Salland, waarvan er vier nog in de gemeente Ommen aanwezig zijn. Na een algemene inleiding over archeologie staan de vier ijskelders in Ommen centraal die tot de mooiste ijskelders van Nederland behoren.

Als geen ander historisch bouwwerk hebben ijskelders te lijden gehad onder inwerking van vocht, temperatuurverschillen, weersomstandigheden en functieverandering. Tot in de jaren tachtig van de twintigste eeuw verkeerden veel ijskelders door langdurig functieverlies, onkundig gebruik, achterstallig onderhoud, vandalisme en een gebrek aan prioriteiten, in een slechte staat. Door het hergebruik als vleermuiskelder en het tot nu toe beperkte onderzoek naar deze kelders, was het nodig de ijskelders opnieuw te onderzoeken. Hierdoor werd het duidelijk hoe deze historische bouwwerken voor de toekomst behouden kunnen blijven. In de jaren 2009 en 2010 vond dit onderzoek plaats in Salland. In Salland staan veel ijskelders die te vinden zijn op de buitenplaatsen en die gebruikt zijn tussen 1700 en 1930.

De thema-avond over ijskelders is op 23 mei en begint om 20.00 uur. Locatie: Streekmuseum, Den Oordt 7, Ommen. Toegang 4,- euro. Opgave vooraf is nodig, dat kan via info@museum-ommen.nl of 0529-453487.

Bron: Harry Woertink – 24 april 2016

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s