Onderwijsproject Donkere Dagen voor de groepen 7/ 8 van de basisscholen.

Dit project is gewijd aan de Tweede Wereldoorlog in Nieuwleusen en omgeving. De zes basisscholen uit Nieuwleusen hebben afgelopen schooljaar met de groepen 5/6 en/ of 7/8 een bezoek gebracht aan de thematentoonstelling” Vijf Donkere Jaren” in Museum Palthehof, ook een brugklas van het Agnietencollege is op bezoek geweest.

 Afb.: Museum PaltheHof

De zes basisscholen uit Nieuwleusen hebben afgelopen schooljaar met de groepen 5/6 en/ of 7/8 een bezoek gebracht aan de thematentoonstelling” Vijf Donkere Jaren” in Museum Palthehof, ook een brugklas van het Agnietencollege is op bezoek geweest.

Er bleken veel wetenswaardigheden over WOII te aan het licht te zijn gekomen die voorheen totaal onbekend waren bij mensen in het dorp. Op verzoek van de Culturele Commissie voor het Basisonderwijs in Nieuwleusen hebben de educatief medewerker van de Historische Vereniging en een leerkracht het project Donkere Jaren ontwikkeld in het kader van de doorlopend leerlijn Cultureel Erfgoed.

Het project “Donkere Jaren” laten we plaatsvinden in de week waarin 13 april valt, de datum waarop Nieuwleusen door de Canadezen werd bevrijd. Op school wordt de voorkennis van de leerlingen door de vakleerkracht geactiveerd, vervolgens gaan ze op pad, en na afloop wordt de kennis van de ‘praktijkochtend’ in de klas verankerd d.m.v. verwerkingsopdrachten.

Op dinsdag 12, woensdag 13 en donderdag 14 april komen de leerlingen op de fiets naar het museum via Brug 6, twee keer opgeblazen, richting De Stouwe, waar op 15 maart 1944 de bommenwerper “My Ass’am Dragon” is neergestort. Vervolgens naar de boerderij aan het Oosterveen waar de piloot ondergedoken heeft gezeten, en dan naar het museum. Hier wordt de film gekeken die vorig jaar van de tentoonstelling werd gemaakt, en lopen de leerlingen door het Palthebos naar de plek van het moddergat waar op 13 april 1945 een Duitse spion in de kraag werd gevat door verzetsmensen. Op de plekken waar de spannende gebeurtenissen plaatsvonden zullen ‘jongeren van toen’ hun ooggetuigeverslag vertellen.

P.S. Op woensdagochtend 13 april tussen 9 en 12 uur is groep 8 van OBS De Tweemaster onderweg. Hun leerkracht, Bert Langenbach, en Joke Bos, educatief medewerker van de Historische Vereniging Ni’jluusn van vrogger, hebben het project samen vormgegeven.

Bron: Museum PaltheHof – 8 april 2016

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s