Wethouder Von Martels valt “Met het Gat in de Boter”

Goede Vrijdag 25 maart 2016 om 13.30 gaat museum Palthehof weer open voor publiek. Wethouder Von Martels verricht de openingshandeling op het graslandje bij het museum.

voorkantpalthehofb6.jpgDe thematentoonstelling Met het Gat in de Boter geeft een beeld van de ontwikkeling van de melkveehouderij in Nieuwleusen: Het glas-in-lood raam van de Boerenleenbank uit 1960 geeft een idyllische voorstelling van zaken: De boer en boerin melken de koeien op de boerderij en leveren de melk aan de zuivelfabriek, daar wordt de melk op hygiënische manier verwerkt, controle vindt plaats in het laboratorium, de directeur ziet toe op de hele gang van zaken en bedient de stoomfluit.

Vervolgens brengt de melkhandel de zuivelprodukten aan de man: melk, karnemelk, boter en kaas in vele soorten en smaken. Hoe zuivelprodukten tot stand komen kun je zien op de prachtige oude schoolplaten in het museumschoollokaaltje, en op de attributen op de tentoonstelling, maar ook de diploma’s voor de melkers die weten hoe het melken moet, de prijzen voor de koeien die de meeste of de beste melk geven, en de andere blijken van waardering voor de boer en boerin voor beste gehaltes of schoonste melk. Het Vrolijke Melkersspel ligt op tafel om spelenderwijs je kennis over het melken te testen. Uiteraard kunnen ook zuivelprodukten worden geproefd.

Dit jaar loopt het museumseizoen t/m zaterdag 29 oktober. Het museum is als vanouds open van woensdag t/m zaterdag, telkens van 13.30 tot 17.00 uur, en op paasmaandag en pinkstermaandag op dezelfde tijden. Groepen ook op andere dagen en tijden na afspraak. Daarnaast vindt op de laatste zaterdag van juni de jaarlijkse fietstocht plaats, en op tweede kerstdag de traditionele kerstwandeling.

We hopen er weer een mooi seizoen van te maken met veel enthousiaste gasten: individuele bezoekers, schoolklassen en andere groepen. Dit alles is mogelijk dankzij de inspanningen van alle vrijwilligers en werkgroepen. Mocht het je leuk lijken om ook gastvrouw/- heer te worden, of te willen aansluiten bij één van de werkgroepen; elke dinsdagmorgen vanaf 9.30 staan de deuren open voor kennismaking en informatie. Je bent van harte welkom!

Bron: Ni’jluusn van vrogger – 21 maart 2015

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s