Burgemeester Boumans vraagt in Nieuwjaarstoespraak aandacht historie Ommen: “De toekomst ligt in het verleden verscholen”

OMMEN – Als het aan waarnemend burgemeester Mark Boumans ligt maakt Ommen meer werk van de rijke historie van de stad. Volgens Boumans leent de geschiedenis van Ommen zich bij uitstek om er meer uit te halen.

 Burgemeester Mark Boumans
Foto: Harry Woertink

Daarbij wees de burgemeester op de plaatselijke monumenten zoals de molens, de landgoederen, de bossen en de Vecht. “De toekomst ligt in het verleden verscholen. Ommen als bisschoppelijke vesting, een kleine Hanzestad met oeroude stadsrechten. Maar juist in combinatie met de marken, de bossen en de Vecht uniek en veelzijdig. Onze molens en landgoederen met hun eigen historie. Monumenten die verbinden en verhalen vertellen”, aldus Boumans in zijn Nieuwjaarstoespraak. “Ommen heeft al veel van zichzelf.

Dat bewezen in het verleden de eerste ANWB camping van het land in Ommen, Ommen als centrum van de wereld met Krishnamurti, de start van de padvinderij in Nederland, maar ook de internationale school. Als deze ontwikkelingen bewijzen de kracht die verborgen ligt in onze gemeenschap. Het is aan ons, inwoners en ondernemers, om die kansen te pakken en te verzilveren. En waarom zouden we dat niet doen. Het burgerschap zit zo sterk in de Ommers en ook Ommenaren dat je daar vertrouwen aan kunt ontlenen. Laten wij de weg bewandelen van de vooruitgang”, aldus Boumans.

Ommer Bissingh
Ook de Ommer Bissingh kreeg in de speech van de burgemeester aandacht. “Sommige tradities blijven in een modern jasje ons aanspreken. Een voorbeeld daarvan is de Ommer Bissingh. Dit jaar wederom fris en optimistisch. Met een vernieuwd Ommer lied heb ik begrepen en landelijke exposure. Prima, maar denk ook aan ons krachtige verleden. Ommen heeft voor hete vuren gestaan door de jaren heen. Problemen dienden zich aan en werden overwonnen. Sterker nog. Er kwamen prachtige dingen uit voort. Denk aan het nieuwe werelderfgoed in onze gemeente. De Ommerschans staat nu op de lijst tussen de Niagara watervallen en de Grand Canyon”, aldus Boumans in zijn Nieuwjaarsspeech.

Stadsdichter
Stadsdichter Jannes Kuik droeg op de Nieuwjaarsreceptie van de gemeente een door hemzelf geschreven gedicht voor. Daarbij kraakte de stadsdichter kritische noten richting gemeentebestuur in zijn gedicht: “Als ik aan Ommen denk”. Daarbij bleef ook Landgoed Het Laar niet onbesproken:
Als ik aan Ommen denk, wil ik dit nog gaarne kwijt.
Baron van Pallandt schonk met gulle hand
“Het Laar” als erfenis aan het Ommer land.
Koester deze parel, laat dit zo blijven
tot in Ommer eeuwigheid.

Bron: Harry Woertink – 6 januari 2016

3 gedachten over “Burgemeester Boumans vraagt in Nieuwjaarstoespraak aandacht historie Ommen: “De toekomst ligt in het verleden verscholen”

 1. Juist door alles in een “nieuw jasje” te steken gaat er veel van het karakterestieke van Ommen verloren. Voorbeelden van o.a. de muziektent, het vreselijke ding dat daar nu is neergezet past in het geheel niet bij Ommen, ook zijn alle grote bomen daar weg gehaald. Over de bissingh valt niet veel goeds te zeggen… en fris en optimistisch zijn niet echt de juiste woorden voor deze jaarlijks terug kerende traditie, het is niets meer dan een markt en die hebben we ook al op dinsdag, althans er staan 4 kramen. Ommen is langzaam aan het doodbloeden en het zou goed zijn als men daar eens naar kijkt en daar iets aan doet. Het uitgaansleven is dood, er is niets meer.. in het weekend kan je een kanon afschieten en raak je nog niemand. De ene winkel na de andere sluit haar deuren dit is ons Ommen.. in de volksmond dead valley ….maar we hebben wel een frisse en optimistische bissingh! Het zou beter zijn om dit onder ogen te zien en er iets aan te doen dan de bevolking te doen geloven dat alles koek en ei is door uitspraken als fris en optimistisch te uiten. De toeristen die Ommen bezoeken willen geen moderne stad zien, zij komen voor een karakterestiek boeren stadje waar de landelijke sfeer nog te proeven is. Wat ik zeggen wil is dat men er beter aan zou doen om gebouwen, monumenten of wat dan ook te restaureren en in de oude stijl te laten, in plaats van er een fris optimistisch modern lelijk ding neer te zetten.

  Like

 2. Wat een negatieve klank komt uit bovenstaande reactie.
  Men leeft toch niet in het verleden maar in het heden.
  Andere tijden zijn altijd onderhevig aan vernieuwingen.
  Wees blij dat je het verleden nog goed herinneren kunt, dat geeft stof om over je toentertijd mooie dingen en ook moeilijke tijden te kunnen praten met je nageslacht en de Ommer bissingh heb ik nooit ervaren als een gewone markt. Nee daar was altijd veel te beleven evenzo de koeien, schapen en varkens markt. Prachtig toch zulke herinneringen.
  En de toeristen daar heeft Ommen volgens mij ook geen gebrek aan.
  Ik ben blij dat wij nog steeds in een democratisch land leven.
  M.a.w zeggen wat je dwars zit, kun je in dit land in ieder geval nog doen.
  Dus reactie schrijver ik ben ben blij dat ik daarop kan reageren in de positieve zin.

  Like

 3. Sorry maar uit mijn reactie zou u momenteel kunnen constateren, dat ik reageer op de tekst van de burgemeester, maar het tegendeel is waar, want daar sta ik volkomen achter. Maar mijn reactie was bedoelt op de reactie van Selket die juist op de tekst van de burgemeester zeer negatief reageerde.
  Een goede kennis van mij heeft mij op de hoogte gebracht van dit ontstane euvel.

  Nu zou er moeten staan uit onderstaande reactie.

  Nogmaals:
  Sorry en nog eens sorry van dit ontstane euvel.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s