Ommer Baron voor het hekje: 300 gulden boete

Goed voor Ommen; minder goed voor zijn personeel. Zo kan baron Frederik Eliza Mulert, de bewoner van villa Piet Hein worden omschreven.

 Villa Piet Hein op 25 april 1918.
Afb.: OudOmmen

Toen de baron in 1933 overleed gingen al zijn bezittingen over naar de gemeente Ommen. Daaronder viel onder andere het statige pand aan de Zeesserweg 5 in Ommen. Een erfenis waar de gemeente Ommen en haar inwoners nog steeds van profiteren. Maar baron Mulert was soms minder goed voor zijn personeel, zo blijkt uit een krantenartikel van 1925. De baron had kennelijk losse handjes; hij gaf zijn tuinknecht een pak rammel en mishandelde de directeur van het postkantoor. Gevolg was dat de baron als verdachte voor het hekje moest verschijnen van de Rechtbank in Zwolle.

Voor den politierechter te Zwolle stond terecht Frederik Eliza baron Mülert, 66 jaar, wonende op zijn landgoed in de buurtschap „Zeese” gemeente Ommen, omdat hij op den avond van 29 Juni zijn tuinknecht en huisbewaarder Gerrit van Veelen met een zwaren ebbenhouten stok herhaalde malen geslagen had. Van Veelen was met zijn vrouw naar een concert te Ommen gegaan, nadat hij den baron permissie had gevraagd. De baron had gemeend, dat Van Veelen alleen voor zichzelf verlof vroeg en toen hij ’s avonds merkte, dat de vrouw ook meegegaan was, liet hij hem ophalen, zette zijn stok achter het tuinhek en toen zij thuis kwamen, wilde hij eerst de vrouw slaan. Van Veelen kwam tusschen beiden en kreeg toen een aantal slagen. De baron werd veroordeeld tot de hoogste boete, f 3OO subsidiair 30 dagen hechtenis. Hij had al eens eerder den postdirecteur van Ommen mishandeld; die zaak was toen niet vervolgd.”, aldus het Algemeen Handelsblad van 29 juli 1925. Het zou kunnen dat dit voorval de baron zo heeft aangegrepen dat hij naar Loosduinen verhuisde. Want daar is hij ook overleden op 26 februari 1933. Villa Piet Hein werd in 1906 gebouwd door de zeeofficier. Het huis werd Piet Hein genoemd omdat de baron commandant was van de torpedoboot Piet Hein.

Bron: Harry Woertink – 10 december 2015

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s